Äventyret Row to Russia och det första roddtaget startar den 7:e juni 2015 från Skandinaviens outdoor festival vid Sjöhistoriska muséet. Rodden ska ta mig över Östersjön från Stockholm till Ryska gränsen inne i Finska viken. Jag kommer inte ta med mig några pengar för att på så sätt visa att det går att “eko turista” klimatsmart utan att i onödan tära på jordens resurser. Det bästa i livet är faktiskt gratis. Att färdas i all den vackra naturen och njuta av det enkla livet! Från start till mål gäller det att lita på sin initiala utrustning. Lösa olika hinder utan att ta fram plånboken kommer sannolikt öppna upp för nya sätt att se på och hantera eventuella hinder och finna nya lösningar.

Skillnaderna mellan könen är fortfarande idag i Sverige otroligt stora och jag hoppas att mitt nästa projekt kommer belysa dessa och skapa ökad medvetandegrad berörande dessa frågor. Alla människor borde vara feminister och att inte stå för jämställdhet mellan könen är för mig obegripligt och verklighetsfrämmande. Nästa steg i jämställdhetens utveckling är att driva igenom Samtyckeslagstiftningen som flera andra länder redan har gjort. Att nej faktiskt betyder nej är självklart för de flesta men inte inom svensk lagstiftning.

Roddbåten är en Vagabond 4.7 Den är idag enda alternativet på den svenska marknaden för en sådan här rodd: en båt konstruerad för rodd i oskyddade vatten med höga vågor och kraftiga vindar. En roddbåt som är osänkbar, självlänsande och med rullsits där man nyttjar benkraften.

Efter åtta månaders förberedelser börjar jag nu närma mig deadline, det vill säga starten på mitt nya äventyrsprojekt. Ännu en dröm att som kommer uppfyllas och avnjutas. Åter vara lika fri som fågeln och bara tillåtas att existera och konstant färdas framåt i naturen. Tillbaka till friheten i friluftslivet. Eftersom jag hela livet jobbat med projekt som arbetsform använder jag mig av tydliga deadlines att arbeta mot vilket underlättar så oerhört och för mig och möjliggör realiseringen av ett äventyr. Det börjar med en dröm som sedan omformuleras till ett mål, en mening. Den meningen görs om till en trettio sidor lång projektplan som bland mycket annat innehåller tidsplan, aktivitetslista, utrustning, budget, analyser och fakta om platser, väderfenomen, natur, lagar och förordningar. När allt det är klart påbörjas träning, kosthållning, studier samt praktisk inlärning av det jag inte behärskar samtidigt som jag kontaktar alla intressenter på marknaden, både samarbetspartners och media. Allt kring själva båten (Vagabond 4.7 från Row Generation) är nu helt klara och nästan alla dekaler är på plats. Vid ett äventyr får man även ett medialt utrymme och en möjlighet att påverka via de som följer och läser om äventyret. Min personliga åsikt är att man då både har en skyldighet och stor möjlighet att bidra. Det ger en själv även ett större syfte än att bara förverkliga sina egna drömmar. Jag tycker inte att äventyret och budskapet behöver vara sammankopplat, men det är ju givetvis en fördel om de är det. I mitt fall väljer jag bara det som upprör/påverkar/berör mig mest.

Årets äventyr handlar inte om miljön utan om hur Sverige fortfarande skiljer på män och kvinnor i rättssalen. Att det inte betyder något att säga nej om man blir våldtagen. Att vi i rättssalen fortfarande ställer befängda frågor som; varför släppte du in honom, varför drack du så mycket, hur var du klädd, hur är dina sexualvanor? Row to Russia handlar om att ro för lika rättigheter och skyldigheter och att ro iland Samtyckeslagen.