Skip to main content

Landskapsbild: Innerskärgård
Väder: Molnighet 2/8, sydostlig 4 m/s
Distans: 36 km
Medeldistans: 36 km
Total distans: 36 km
Position: Ålön

Hälsa/känslor: Upprymd och så himla nöjd med hela dagen och att hela äventyret ligger framför en. Som en fredagskväll kändes när jag jobbade på kontor och längtade ut.

Hela dagen har varit extremt intensiv med så många intryck. Tidig uppgång och sedan iväg med familjen till Stockholm Outdoor. Ny friluftsfestival mitt i City. Blev först intervjuad av Friluftsfrämjandet och sedan av Outside. Många som vinkade av mig och jag fick blommor och jägarblandning av självaste skogsmulle i miniatyr! 500 meter senare bort från allt vimmel möter fru och dotter upp för ytterligare avsked. Sedan ut på böljan blå. Oskar Kihlborg som rott till Finland hade varnat mig i inte allt för glada ordalag för alla färjor som går i farlederna och jag kan instämma att det var helt kaotiskt med både färjor och snabbgående flytetyg. Tror inte jag såg så många båtar efter hela norska kusten. Men snart är det måndag och havet som gäller och då får man njuta att ensamheten och sinnesfriden. Strax efter Waxholm nappade en havsöring! Magiskt! Trots att halva Östersjön lider av bottendöd finns det kanske hopp om vi bara tar större ansvar för fisken. Catch&Release för hela slanten. Någon annan kan också få glädjen att kroka den öringen. På kvällen mojnade vinden och överallt där det går att gå iland finns bebyggelse. Fick leta natthamn i 2 timmar. Men den blev perfekt helt skyddad från svall. All mat jag har med är från 24hourmeals och hälften är frystorkat och hälften är mjuka konserver. Det godaste jag ätit och det säger jag inte för att jag är sponsrad . Packat för att kunna vara skild från civilisationen i 44 dagar!

Tankar om livet: Inga räkningar, inget ansvar, inga förpliktelser, inga möten, inga människor. Bara jag, naturen och en skönhet till roddbåt som jag idag döpt till Saga efter min dotters mellannamn. Snart kommer det meditativa tillståndet inträda. Brukar ske efter 3 dagars enskildhet. Balsam för själen. När jag paddlade norska kusten har jag aldrig mått så dåligt fysiskt men samtidigt aldrig mått så himla bra psykiskt.

Jämställdhet: Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det förutsätter samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på livets alla områden. Att vara jämställda med varandra. Vi bör istället för jämställdhet prata om ojämställdhet. Om vi hela tiden berättar och inriktar oss på allt bra vi gör i Sverige kring jämställdhet slutar vi sträva efter ökad jämställdhet utan nöjer oss med att vi är relativt bra. Men som föregångsland för resten av världen måste vi istället inrikta oss på vad som fortfarande är ojämställt och diskutera hur vi hela tiden kan bli bättre. Sverige måste vara ett föregångsland för att kunna lyftas fram som exempel och visa vägen för resten av världen. Vi har ett enormt ansvar i och med det. Skillnaden mellan könen är fortfarande allt för stor i Sverige och att påstå att det är värre i andra länder är knappast en ursäkt.