Skip to main content

Landskapsbild: Snöigt vacker vinterlandskap

Väder: Molnighet 2/8, vindstilla 0 m/s, temp -3 grader

Distans: 96 km

Medeldistans: 98 km

Total distans: 881 km

Position: 2 mil söder om Hudiksvall

Hälsa/känslor: Nu har jag riktigt kommit in i äventyret.

Vaknade av barnröster och när jag kom upp möttes jag av säkert 70 elever i årskurs två. Efter att ha berättat om livet på en cykel, hur man äter, sover och går på muggen, samt att man faktiskt inte fryser fast man är ute en längre tid så gick vi ut och inspekterade både tält och cykel. Barnen hade massvis med frågor och det tog sin tid att besvara alla. När jag skulle bege mig jag fick nog trettio kramar trots att jag nu inte luktar så gott. Vi gick sedan till skolbespisningen och de var i full färd med att tillaga dagens lunch. Trots idogt letande hade de ingen gammal mat att skicka med mig vilket faktiskt är väldigt bra. De gjorde nämligen en soppa på resterna från igår. Kyrkmons skola arbetar hårt med att få ner matsvinnet. Varje vecka vägs matsvinnet och från 25 kilo per vecka är de nu nere i hälften. De har ett system med stjärnor som delas ut vid lite matsvinn och när de fått ihop fem stjärnor bjuds barnen på glass. Barnen bjuds även in i skolköket för ökad förståelse. När jag åkte därifrån så fick jag en gammal cheddarost fröken tagit med hemifrån och den har idag varit min mat. Nu börjar det bli flera vägar att välja på och snön har nog minskat med hälften. Alltså betydligt lättare att ta sig fram.

Klimatsmart mat:

Välj ekologisk mat! I reglerna för de jordbruk som är anslutna till KRAV finns flera klimatregler, till exempel krav på förnybar el och sparsam körning. Eko skippar också konstgödsel som kräver mycket fossil energi att tillverka, och forskning har visat att ekoodling ökar mängden förmultnade växtdelar i jorden. Det är bra för det gör jorden bördigare och binder samtidigt koldioxid. // Naturskyddsföreningen

Tankar om livet:

Acceptera allt du inte kan påverka. Hoppa över förnekelse, ilska, frustration och sorg. Sorgen kan man dock uppehålla sig i, om man mist en relation eftersom sorgen kan vara helande i sig självt. Men sörja över materiella ting är meningslöst.