Skip to main content

Landskapsbild: Snöigt vacker vinterlandskap

Väder: Molnighet 8/8, vindstilla 0 m/s, temp -4 grader

Distans: 106 km

Medeldistans: 99 km

Total distans: 987 km

Position: 2 mil norr om Gävle

Hälsa/känslor: Snart hemma hos familjen igen. Ska bli skönt att återse dem.

Imorse var det svårt att ta sig ur sovsäcken. Dagens få ljusa timmar passerade och jag gled ut och in ur sovdvalan. Packade till slut ihop tält och utrustning och gled fram på Jungfrukustvägen. En stor bred finplogad väg med knappt någon trafik alls. Härligt och väldigt njutningsfullt. Hungrig som jag var så stannade jag till vid en pizzeria och frågade om gammal mat och förklarade vad matsvinn var. Bagaren var mycket skeptisk och påstod att man blir sjuk om man äter gammal mat. Jag påstod att man inte alls blir det och att magen mått finfint på just gammal mat jag ätit nu i snart två veckor. Efter lite dividerande fram och tillbaka där båda vägrade ändra ståndpunkt så erbjöd han mig att beställa precis vad jag ville av hans färska mat och det skulle han bjuda på. Det var ganska svårt att avstå och gå hungrig därifrån. Jag åt därför upp resten sv osten och faktiskt så började magen uppföra sig lite konstigt efter det. Inte för att den var gammal, men antagligen för mycket enkelsidig ostkost. Glenn Mattsing som jag rodde till Svalbard med i somras ringde för att höra hur det gick och tipsade om en vän till honom som bodde nära Gävle. Ringde upp Daniel som han heter och halvt om halvt bjöd in mig själv.

Efter Söderhamn försvann plötsligt all snö och tempot ökade markant. Så mycket lättare att ta sig fram utan snö och is skrävel. Länge satt vi sedan runt middagsbordet och pratade om livets mening. Nyduschad och rena kläder, nedbäddad i en skön säng är inte helt fel.

Klimatsmart mat:

Eftersom butiker och affärer sorterar bort och gör sig av med mat som passerat bäst-före datum så ska man undvika att plocka varor längre in på hyllan med ett senare bäst-före datum. Eftersom bäst-före datum i det närmaste är ett skämt och maten är fullt ätbar även när bäst-före datum passerat. Om man plockar bak på hyllorna så bidrar man faktiskt till ökat matsvinn hos affären.

Tankar om livet:

När man är medvetet närvarande i nuet är man även medveten om ATT man tänker och VAD man tänkar. Man identifierar sig inte längre med sina tankar utan kan observera dem ifrån ett utifrån perspektiv. Man blir medveten om var de kommer ifrån, varför de uppstår och framförallt ta kontrollen över dem. Tankarna styr våra känslor, våra känslor styr våra beteenden. Många människor bara tänker, känner och handlar impulsivt utan att reflektera eller vara medvetna om varför de beter sig som de gör. Det är då omedveten dålig karma kan helt kan härska utifrån den personens ego.