Skip to main content

Landskapsbild: Snöigt vacker vinterlandskap

Väder: Molnighet 4/8, motvind 2 m/s, temp -3 grader

Distans: 84 km

Medeldistans: 96 km

Total distans: 674 km

Position: 1 mil norr om Kramfors

Hälsa/känslor: Riktigt trött och allmänt ont i rumpan. Man kanske skulle använt sådana där vadderade cykelbyxor iallafall.

Tog det lugnt på morgonen och umgicks med Mikael. Senare på förmiddagen dök Svt upp för intervju. Mikael som är väldigt duktig på att bereda skinn gav mig ett av sina fina fårskinn. Han fick då av mig mitt kaninskinn så nu har sittunderlaget växt. Cyklade först förbi Mikaels hus. Ett timmerhus från sent 1800-tal med en del utslagna fönster och som har status ödehus. Men potentialen finns helt klart där. Man blev lite sugen på att renovera det. Har sedan cyklat småvägar genom hela Skuleskogen idag. Otroligt vackert och inte en enda bil eller hus såg jag. Bara supermånen, träden, sjöarna och snön som sällskap. Förlorade för första gången även mobiltäckningen sedan jag startade. Kom ut till civilisationen på andra sidan nära Kramfors och hade turen att stöta på en lokal mack för behövlig fikapaus. Frågade som vanligt efter gammal mat och denna gång fanns det hamburgare som legat för länge på grillen 😉 Det går riktigt bra det här. Antingen så får jag den gratis, eller kraftigt rabbaterad. Ska fortsätta denna vana även efter äventyret då det gynnar både plånboken och miljön. De blir lite förvånade när man säger att man bara kan äta gammal mat. Tycker till och med att den smakar godare då den fått dra till sig lite.

Klimatsmart mat:

Matsvinnet förekommer i hela produktions-, försäljnings- och konsumtionskedjan för livsmedel och innebär att miljöbelastningen från livsmedelsproduktionen blir onödigt stor. Matavfall uppkommer i flera olika led i livsmedelskedjan; vid tillverkning, hos grossister, leverantörer, butiker, restauranger och storkök samt hos hushållen. Beroende på produkt varierar svinnet mellan 10 och 50 procent i hela kedjan. Hushållen svarar för den absolut största delen. // Natursvårdsverket

Tankar om livet:

84 procent av de som arbetar i Sverige trivs inte på jobbet! Det är för mig en häpnande siffra. Själv så upplevde jag samma sak mina sista fem år som programmerare. Det är en sådan enorm förlust av värdefull livstid. Vi lever faktiskt bara en gång. (I och för sig så omvandlas livsenergin som frigörs vid döden till nya livsformer och vi är därigenom odödliga, men det är min tes). Så viktigt att ta till vara på just detta livet i denna livsform och förverkliga sina drömmar och passioner.