Skip to main content
Blogg - Vintercykla Sveriges kustlinje

Dag 16, 2018-01-12

By januari 12, 2018januari 30th, 2018No Comments

Landskapsbild: Djupa skogar, sjöar och små skogsvägar

Väder: Molnighet 8/8, Snöblandat regn, vindstilla, temp 0 grader

Distans: 92 km

Medeldistans: 102 km

Total distans: 1628 km

Position: 1 mil söder om Oskarshamn

Hälsa/känslor: En helt fantastisk dag

Sovmorgon idag igen, vilket är en av fördelarna med att vara ute på tur helt själv. Tiden har ingen betydelse. Man sover, äter, cyklar och vilar efter vad den inte klockan dikterar. Även idag har varit väldigt vacker och härlig cykling. Det finns så mycket fina småvägar att välja på och man kan lätt slippa övrig trafik. En havsörn som lyfte och seglade över skyn förgyllde dagen. Kom fram till en liten lanthandel där ägaren löst problemet med matsvinn på ett enkelt sätt. Han själv åt i princip bara allt matsvinn som uppstod i lanthandeln.

– Jag äter bara gammal mat året runt, sade han och skänkte mig tre gamla bananer.

Cyklade vidare i mörkret som nu lagt sig och kom tidigt fram till mitt mål för dagen.

Jag har nämligen blivit inbjuden till Påskallaviks Gästgifveri som faktiskt har stängt i januari, men slog upp sina portar enkom för min skull. Träffade de väldigt trevliga ägarna som bjöd på gammal husmanskost. De erbjuder nämligen enbart svensk husmanskost som fanns tidigare än 1956 och all deras mat kommer från lokalt producerad mat från småbönder kring Oskarshamn. Ingenting köps från livsmedelsindustrin eller från affär utan allt är handgjort från ursprungliga råvaror. Smöret är till exempel kärnat på gammalt vis. Matsvinn har de inte eftersom de bara har förbokade gäster och vet exakt hur mycket de ska förbereda.

Klimatsmart mat:

Av de 125 000 ton mat som varje år slängs av svenska mataffärer går mycket fortfarande att äta. En del av maten tas om hand av dumpstrare som tvingas smyga till butikernas containrar i skydd av mörkret. Kan man leva på sopor? Sveriges Natur skriver om dumpstring.

https://m.naturskyddsforeningen.se/nyheter/skrap-eller-mat

Tankar om livet:

Min favorit bland kristna böner är nog denna: Gud, ge mig kraft att acceptera det jag inte kan förändra, mod till att förändra de saker jag kan och visdom nog att förstå skillnaden mellan de två.