Skip to main content

Landskapsbild: Djupa skogar, sjöar och små skogsvägar

Väder: Molnighet 8/8, vindstilla, temp 0 grader

Distans: 98 km

Medeldistans: 102 km

Total distans: 1536 km

Position: 5 km söder om Västervik

Hälsa/känslor: Nu börjar man komma in i det igen.

Somnade tidigt och vaknade sent. Låg kvar i sovsäcken och mös och hade det gött ett par timmar. Rev sedan snabbt lägret och cyklade fram i ett virrvarr av små skogsvägar. Inga bilar och knappt några hus vilket blev helt underbar cykling. Cyklade även fram på Astrid Lindgrens cykelled någon mil. Batterierna började sina och kvällen närmar sig. Då är det dags att finna mat och någonstans att ladda. Många gånger har jag försökt med snabbmatskedjorna men det har varit total nobben överallt. När så Burger King dök upp så tänkte jag att nu gör jag ett sista försök. En ung tjej i kassan tog då fram två hamburgare och en korv som blivit över från lunchen och nu skulle slängas som jag fick utan kostnad. Eluttag finns dessutom vid vartenda bord så nu är både jag och batterierna fulladdade igen 😉

Mätt och belåten gick jag på nytt fram till kassan för att köpa en stor kaffe. Då bjöd de även på den. Antagligen tror de att jag är hemlös. Beror nog på frisyren. Cyklade sedan vidare, tog in på en liten skogsstig och slog upp tältet. Så härligt att krypa ner i sovsäcken efter en fantastisk dag!

Klimatsmart mat:

Sedan barnsben när man såg Mowgli första gången har jag ätit myror. Främst skogsmyror, men favoriten är hästmyrorna. Min kompis brukade äta råa maskar, men de kan innehålla parasiter och bör kokas först. De tjocka vita skalbaggslarverna innanför död bark är en delikatess och äts helst grillade.

Något som verkligen är klimatsmart mat är just insekter och tiden är verkligen inne att börja anamma det i matlagningen.

Man kan själv enkelt odla mjölmask, fluglarver eller syrsor hemma och själv börja använda det i matlagningen. Det måste testas!

Tankar om livet:

Märkligt är det väl att när man läser om så mycket negativt i världen och när man väl är ute i den till största delen möter vänlighet, generositet och medmänsklighet. Vi behöver mer goda nyheter för att bättre spegla världsbilden. Min gode vän Glenn Mattsing som var med på roddturen till Svalbard driver faktiskt en webbplats som heter ”Goda nyheter Torsby”. Vi behöver fler sådana initiativ.