Skip to main content

Landskapsbild: Öppet hav

Väder: Molnighet 2/8, nordlig 15 m/s, temp 13 grader

Distans: 60 km

Medeldistans: 31 km

Total distans: 61 km

Position: Ute till havs mot Visby

Hälsa/känslor: Härlig tid på flotten innan det blev helt kaotiskt. Sorgligt att behöva överge flotten för följebåten.

Vi seglade ut mot öppet hav och såg Landsorts fyr resa sig ståtligt. Flotten rörde sig sakta framåt i en halv knops fart men svarade bra på rodret och rörde sig graciöst över vågorna. Trash-Tiki är väldigt plastisk och följsam vilket gör att hon tar sig över vågorna förvånansvärt bra. Vi önskade oss mer vind och våra böner besvarades med råge. Mitt på dagen ökade vindstyrkan dramatiskt långt mer än väderprognosen förutspått. Vågor på upp till tre meter och vindar på upp till 20 sekundmeter i byarna gjorde tillvaron på flotten farlig. När dessutom riggen havererade så beslöt vi att ta flotten på släp av följebåten och vi tog oss alla över till segelbåten, vilket var en svår manöver.

Väl över på segelbåten var det inte mycket lättare och hon krängde svårt i vågorna. Med Trash-Tiki på släp så gjorde vi endast två knop eftersom Trash-Tiki bromsade så mycket. Till kvällen så slet sig Trash-Tiki loss och vi påbörjade en räddningsaktion av flotten som lyckades på femte försöket. Vågorna gick mycket höga och det var svårt att hänga över relingen för att förankra Trash-Tiki på nytt, men Joakim höll ett fast tag om min flytväst så då lyckades det. Vi seglade sen i skift hela natten. Otroligt svårt att hålla sig vaken då vi var helt slut, men med små sömnperioder så gick det.

Ersätt engångs plastartiklar i plast mot nedbrytbara alternativ – Sluta mata haven med plast

Nedskräpningen ser tyvärr ut att öka i Sverige. Tidigare år har skräpmängderna minskat i de kommuner som mäter skräp, men i år har den trenden brutits. Och plastskräpet blir allt vanligare. Våra hav är fulla med skräp och enligt en larmrapport kommer det att finnas mer plast än fisk i havet år 2050 om inget görs. Plastartiklar som till exempel tops, bestick, tallrikar, sugrör och plastpinnar, plastpåsar och skruvkorkar till pet-flaskor som ofta hamnar i naturen bör ersättas med motsvarande produkter i nedbrytbart material. Man uppskattar även att cirka 4 500 miljarder fimpar varje år slängs på marken.

Fimpen är ett farligt litet skräp. Cigarrettfiltret är gjord av cellulosaacetat, ett slags plast. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor, ämnen som även är farliga för naturen, bland annat kadmium.