Skip to main content

Landskapsbild: Både idyllisk innerskärgård och öppet hav

Väder: Molnighet 3/8, nordlig 7 m/s, temp 15 grader

Distans: 1 km

Medeldistans: 1 km

Total distans: 1 km

Position: Trosa

Hälsa/känslor: Trött och slutkörd redan innan vi kastat loss. Eufori när vi slutligen kom iväg.

Vi turades om vid styrpinnen hela natten och hela dagen för att på kvällen komma fram till Trosa med segelbåten. Glenns far Christer mötte oss vid bryggan och nu följde fyra hektiska timmar med sjösättning, riggning, lastning och surrande av all utrustning. Min gode vän Anders Nordström som bor här kom ner och gav oss ett behövligt handtag. Riktig roligt att ses igen. Klockan 23.45 så var vi äntligen redo att ge oss iväg och i en halv knop segade vi oss ut ut hamnen. Vi försökte gena i en liten ränna mellan två öar och gick på grund trots att Trash-Tiki bara har ett djupgående på några decimeter. Långsamt paddlandes framåt så kom vi till slut igenom. Mycket trötta, men lyckliga att vara på kurs mot Visby. Nu ska vi se hur hon klarar vågor över metern och mer än 10 sekundmeter vind. Blir spännande…

Köp inte produkter som innehåller mikroplast – Sluta mata haven med plast

Små plastpartiklar som används i hygien- och skönhetsprodukter orsaker stora problem i den marina miljön. Mikroplast i kroppsvårdsprodukter tillsätts bland annat för att uppnå en skrubbande effekt. De förekommer vanligen i storlekar från en millimeter i diameter ned till några nanometer. Partiklarna spolas ut i avloppet och reningsverken kan inte filtrera bort alla. Partiklarna drar åt sig gifter på sin väg genom reningsprocessen. När de spolas ut i hav och sjöar tas de upp i det marina ekosystemet och orsakar stor skada.

Ett växande antal vetenskapliga studier påvisar dessa skador. När till exempel plankton får i sig plastpartiklar istället för riktigt föda uppstår en mättnad som kan leda till att de inte söker annan föda. Andra studier visar att partiklarna kan skada djurens inre organ, orsaka inflammation och ha negativ påverkan på energilagring och reproduktion.

Hur undviker man då att köpa och bidra till att produkter med mikroplaster fortsätter produceras. Kolla efter Svanen-märkningen. De har nu inkluderat mikroplaster som förbjudet för att erhålla Svanen. Annars går det bra att kontrollera innehållsförteckningen. Om du ser ordet ”poly” eller förkortningen ”PE” i innehållsförteckningen så har den mikroplaster i sig. Slutar konsumenterna köpa dessa produkter fasas mikroplasterna snabbt ut.