Skip to main content

Landskapsbild: Vatten, vatten vågor och fri horisont 360 grader.
Väder: Molnighet 1/8, Sydväst 8 m/s
Distans: 85 km
Medeldistans: 24 km
Total distans: 188 km
Position: Huvudskär

Hälsa/känslor: Totalt slutkörd och ont precis överallt. Går knappt att gå framåt. Frusen och trött men euforisk vid fast mark under fötterna.

Alarmet ringde klockan 07.00. Prio ett är att kontrollera om vädret ändrats under natten. Prognosen var inte den man helst önskat sig. Först svag motvind för att sedan få 8 sekundmeter rakt in från sidan vid huvudskär. Det finns ju ingen styranordning på brädan så det är till att paddla som en vettvilling på ena sidan som gäller för att hålla tänkt kurs. Att falla av och fortsätta 40 km till mot sandhamn kändes inte alls bra. Vi pratade sinsemellan och diskuterade även med Claus och det var ändå det absolut bästa väderfönstret. Till sist togs beslutet. Nu kör vi. I den svaga nordliga motvinden gick vi först västerut för att vinna mark mot sydostvinden. Efter ett par timmar blev det stiltje och vi svettades. Öste Östersjöns 9 gradiga vatten över huvudet. Innan vi förlorade täckningen fick vi en ny väderprognos av Claus med mer sydliga vindar under dagen. Taktiken med jämn, lugn överfart med regelbundna vilopauser och 1 timmes sömn på brädan byttes snabbt ut. Nu var det paddla maximalt så länge det gick i den sydliga vinden innan den vred sig för långt åt väst. Med fyra timmar kvar till Huvudskär vred sig vinden till slut och vi kämpade på för att nå ända fram. Det var på håret att vi lyckades hålla upp så mycket. För varje grad på kompassen man föll av mot vinden ökade distansen. Vågorna gick höga och vi trillade av brädorna då och då. Oskar fick för sig att leka titt-ut bakom vågorna. De sista timmarna var kalla. Glädjen och euforin att kliva iland på fast mark är svår att återge. High-fives, glädjetjut och kramar. Till vår överraskning väntade på Huvudskär vår SUP-sponsor Laird med kaffe och bullar. Även två varma overaller som vi tacksamt drog på oss. Sjukt trötta och nöjda gick vi sen och lade oss. Jag struntade i att borsta tänderna… Vi räknade med att överfarten skulle ta mellan 20 till 30 timmar. Det tog 16 timmar!

Tankar om livet: Dalai Lama definition på meningen med livet är att göra andra människor lyckliga. Det är helt klart en aspekt på meningen med livet. Gör man andra lyckliga blir man själv lycklig. Ett riktigt bra win-win koncept. Framgångs receptet för att själv bli lycklig. Men som sagt. Bara en aspekt. Det finns så mycket annat som spelar in och att bara vara lycklig är inte tillräckligt för mig.

Mikroplaster: I Baltic Eyes rapport om mikroplaster kan man läsa att ett växande antal vetenskapliga studier visar att mikro- plast kan orsaka stor skada i den marina miljön. När till exempel plankton får i sig plastpartiklar istället för riktig föda uppstår en ”mättnad” som kan leda till att de inte söker annan föda. Andra studier visar att partiklarna kan skada djurens inre organ, orsaka inflammation och ha negativ påverkan på energilagring och reproduktion.