Skip to main content

Landskapsbild: Underbar unik fauna och böljande sandstränder finner man på Gotska Sandön
Väder: Molnighet 8/8, Sydväst 8 m/s
Distans: 0 km
Medeldistans: 15 km
Total distans: 103 km
Position: Gotska Sandön

Hälsa/känslor: Sovit gott hela natten. Har dock dragit på mig en förkylning vilket resulterat att jag snarkat som ett ånglok hela natten.

Vi planerar att ge oss ut på havet imorgon bitti för den största och svåraste passagen. Siktet är inställt på huvudskär och vi räknar med tjugo timmars paddling utan uppehåll. Är vinden och avdriften för stor faller vi av mot Sandhamn eller Horssten och då tar det ännu längre tid. Claus Lindström sitter i Stockholm och detaljstuderar vindarna inför morgondagen. Vi är otroligt tacksamma för hans professionella hjälp.
Dagen har ägnats åt förberedelser och packning så att vi har minimalt att göra när vi vaknar.
Vi var tvungna att bege oss ut och titta på Bredsand. En sanddyn som sträcker sig ut i havet och ändrar karaktär år till år. Under en timmes vandring lyckades vi fylla en hel sopsäck med skräp trots att tillsyningsmännen regelbundet samlar skräp längs med Gotska Sandöns stränder. Ikväll släcker vi lampan redan klockan 20.00 för att förhoppningsvis vara riktigt utvilade inför morgondagen. Nu är dagen inne som man längtat efter under lång tid.

Tankar om livet: Tanken på vad jag gör här och hur jag kom till har alltid fascinerat mig. Som alla människor har jag haft medgångar och motgångar. Sorg och lycka. Det är viktigt för mig att det finns en mening med livet och jag är som sagt på jakt efter den. Jag tror att meningen med livet är att finna sin sanna identitet. Att känna sig som ett med omvärlden och universum. Meningen med livet är för mig idag att hitta tillbaka till min sanna identitet eftersom man gång på gång förlorar den när man väl hittat den. Man förändras och då stämmer helt plötsligt inte sin identitet med sig själv längre. Den är föränderlig eftersom vi hela tiden förändras. Du är knappast samma person idag som när du var tio år. Vem är jag? Jag är den jag är, och den jag är, är jag…, men jag förändras hela tiden. Aforismerna, tankarna om livet speglar mina värderingar och i den bemärkelsen hjälper de mig att se klart och leda mig genom livet.

Mikroplaster: Hur undviker man då att köpa och bidra till att produkter med mikroplaster fortsätter produceras. Kolla efter Svanen-märkningen. De har nu inkluderat mikroplaster som förbjudet för att erhålla Svanen. Annars går det bra att kontrollera innehållsförteckningen. Om du ser ordet ”poly” eller förkortningen ”PE” i innehållsförteckningen så har den mikroplaster i sig. Slutar konsumenterna köpa dessa produkter fasas mikroplasterna snabbt ut.