Skip to main content

Landskapsbild: Underbar unik fauna och böljande sandstränder finner man på Gotska Sandön
Väder: Molnighet 0/8, Nordväst 2 m/s
Distans: 0 km
Medeldistans: 17 km
Total distans: 103 km
Position: Gotska Sandön

Hälsa/känslor: Utsövd och vid god vigör.

Vaknade sent framåt 10-tiden. Tog lång tid på mig med morgonbestyren. Oskar tog med sig en bok och gav sig av mot stranden. Själv passade jag på att krypa tillbaka in i tältet och gå igenom de beskrivningar som finns över naturreservatet.
Man behöver nog en vecka på sig för att hinna med allt som finns att se och upptäcka här innan man lärt känna ön. Kanske det var därför vi valde att inte ge oss av idag trots att det nog hade varit görligt med rådande väder.
Sedan begav jag mig iväg till museet här på Gotska. Så mycket historia det finns kring denna ö! Jag spenderade en timme där vandrandes mellan olika händelser i tiden. Väl tillbaka i lägret mötte jag på Oskar som istället för att läsa hade hjälpt tillsyningsmännen att måla om båthuset.
Klockan 17.00 började en historisk och kulturell guidning av Petter som berättade en fascinerande och levande berättelse om ön.
Om prosten som smet iväg och tog färjan till fastlandet i sista sekund och lämnade hundratalet invigningsgäster inblåsta på ön.
Om hur fyrbiträdet arsenikmördade fyrvaktaren. Om otaliga skeppsförlisningar.
Om kyrkogården och de ryska kanonerna.
Om hur baltflyktingarna sökte nödhamn på ön 1944. Och sist men inte minst alla rykten och sägner om Gottberg.
Vi gick återigen förbi den begravda elefanten och idag tog jag en bild på den. Sedan besökte vi Sveriges största Idegran som finns just här.
Efter guidningen blev Oskar och jag inbjudna på grillafton. Där fick vi än djupare inblick i sägnerna om Sandön. Många är det som avslutat sitt liv på ett tragiskt sätt och det spökar på i stort sätt hela ön. Ger man sig ut och vandrar på ön efter mörkrets inbrott vandrar man aldrig ensam. En historia vi fick höra var om två fyrvaktare som låg längst uppe i fyren och bevakade ljuset i fyren. De hörde någon gå alla trappstegen upp till fyrens topp men när de öppnade dörren för att släppa in personen fanns ingen där. Fyrmästaren bestämde då att ön måste sökas igenom och mycket riktigt fann de en död sjöman infrusen i isen. De snickrade ihop en kista och lade spikarna till kistlocket i fönstersmygen i avvaktan på att isen skulle smälta så de kunde hämta kroppen. En tid senare såg pigan hur en vit hand knackade på fönstret där spikarna låg. Då begav de sig iväg till kroppen och isen hade släppt sitt grepp.
Nu har vi blivit så goda vänner med tillsyningsmännen att vi efter middagen blev erbjudna logi inne i deras tjänstemannabostäder. Ljuvligt skönt att avsluta kvällen i en skön varm säng.

Tankar om livet: Kväv inte dig själv, Håll inte tillbaka dig själv och den du är. Offra inte dig själv. Följ din magkänsla och våga satsa allt på det du innerst inne tror på och vet är det enda rätta.

Mikroplaster: En annan avsevärd källa till mikroplaster kommer från tvättmaskinen. Fleece och andra material som är tillverkade av plast är också en bidragande orsak. En enda fleece-tröja släpper vid varje tvätt ifrån sig cirka 1900 mikroplastpartiklar som följer med avloppsvattnet ut i havet.