Skip to main content

Landskapsbild: Underbar unik fauna och böljande sandstränder finner man på Gotska Sandön
Väder: Molnighet 4/8, Nordväst 5 m/s
Distans: 0 km
Medeldistans: 21 km
Total distans: 103 km
Position: Gotska Sandön

Hälsa/känslor: För lite sömn, trött och glad.

Kaffet kvällen innan visade sig vara ett riktigt misstag. Somnade inte förrän 04.00. Vid 8-tiden väckte Oskar mig och meddelade att tillsyningsmännen här på Gotska erbjöd oss frukost i deras hus. Väl där möttes vi av ett fulldukat bord. Tillsyningsmännen Petter, Mattias och Oskar går skift två veckor i stöten året runt och tar hand om ön. Dagen kunde knappast börjat bättre. Himla trevliga, hjälpsamma och snälla killar. Vi berättade att vi skulle ner till havet och paddla runt lite för att samla in mikroplast med håvarna. Stor-Oskar erbjöd Lill-Oskar att testa på att paddla och därför begav vi oss alla ner till havet. Till en början ramlade Lill-Oskar i gång på gång, men efter en halvtimme började han tillbringa mer tid på brädan än i vattnet.
Petter tog sig tid att leta rätt på myrlejon som jag läst skulle finnas rikligt här. Sen stack vi ut på havet och samlade mikroplaster.
Trött som tusan med den snålt tilltagna sömnen begav jag mig tillsammans med Mattias för guidning av kapellet, en begravd elefant och Gottbergs lada. Gottberg levde här tillsammans med sina döttrar tidigt 1800-tal. Han lurade in skepp att gå på grund. Erbjöd sen besättningen husrum och mat för att sedan låsa porten och skjuta ihjäl dem genom små gluggar i väggarna. Till sist plundrade han skeppen. Mattias hade en hel del att förtälja och alla killarna är otroligt kunniga om ön. Lill-Oskar tog över guidningen och förevisade norra fyren. Vid det här laget var jag så trött att jag nödgades gå att lägga mig en timme. Men sedan blev jag väckt av Stor-Oskar eftersom vi nu blivit inbjudna till bastubad med havsdopp.
Det går knappast någon nöd på oss här ute. Bästa tänkbara plats att vara inblåst på. Ärt-törnen blommar för fullt och likaså skogsviolen och strandvialen.

Tankar om livet: Har man ett tydligt mål spelar det ingen roll hur snabbt eller långsamt man tar sig dit. Bara man inte viker av från den utstakade vägen eller går vilse, så kommer man fram i sinom tid.

Mikroplaster: Tyvärr tillverkas mikroplast kulor för att användas i kosmetik och kroppsvårdsprodukter så som tvål, tandkräm, duschkräm, smink m.m. Det är slipeffekten som plastkulorna ger man vill få till i produkten. I vissa produkter kan hela fem procent vara plastpartiklar. Det tragiska i kråksången är att sand som är helt ofarligt ger exakt samma effekt och lika gärna skulle kunna användas. Vissa tillverkare använder sand men merparten använder plastkulorna.