Skip to main content

Landskapsbild: Underbar unik fauna och böljande sandstränder finner man på Gotska Sandön
Väder: Molnighet 2/8, Sydväst 9 m/s
Distans: 0 km
Medeldistans: 26 km
Total distans: 103 km
Position: Gotska Sandön

Hälsa/känslor: Kroppen ännu stel och mör.

Hans och Johanna väckte mig som utlovat kl 07.00. Oskar slumrade vidare. Vi begav oss till Gotskas enda vattenhål där fåglarna samlas för att dricka. Egentligen ska man vara där redan i soluppgången men det visade sig fungera ypperligt även vid 8-tiden. Det formligen vimlade av Korsnäbbar, Bofinkar och Grönsiskor.
Vid 10-tiden var vi tillbaka vid lägerplatsen och jag kröp till kojs igen. Nyvaken för andra gången följde vi Hans och Johanna bort till sälkolonin där 8 gråsälar låg och solbadade. Där skiljdes våra vägar då de tog turbåten tillbaka till vardagen. Oskar och jag korsade ön och besökte Gamla gården och Madame Söderlunds stuga. En kvinna som levde ensam på ön med sina två barn i 60 år på 1800-talet i största armod samlandes skräp på stränderna.
Åter vid lägerplatsen hade det redan hunnit bli kväll. En till vilodag i vandringens tecken. Till vår glädje fann vi att de som tagit turbåten hem efterlämnat både mjölk och kaffe. Efter två stora muggar kaffe är det nu en aning svårt att somna in.

Tankar om livet: Frivilliga krav är något helt annat. Det föds och ges naturligt med både kärlek och glädje. Såsom de krav som kommer med familj och kärleksrelationer.

Mikroplaster: En betydande mängd av mikroplasterna är tyvärr så små att de passerar igenom reningsverken och rätt ut i havet. Uppemot 40 ton mikroplaster sköljs varje år ut i Östersjön. Desto mindre mikroplasten är desto farligare blir den då de kan tränga in i celler och vävnader där de skadar immunförsvar och organ.