Skip to main content

Landskapsbild: Underbar unik fauna och böljande sandstränder finner man på Gotska Sandön
Väder: Molnighet 6/8, Syd 13 m/s
Distans: 0 km
Medeldistans: 34 km
Total distans: 103 km
Position: Gotska Sandön

Hälsa/känslor: Fortfarande öm i kroppen men humöret på topp.

Lagom stela i kroppen vaknade vi upp på stenstranden. Vi tog med oss en del av utrustningen och vandrade ned till Fyrbyn där man får tälta. Där finns även mulltoaletter, vatten samt el. Så nu känns det som man bor riktigt lyxigt. Täckning för mobilen finns det också. Väl där träffade vi på vårt support team beståendes av Johanna och Hans. De hade nämligen med sig hela fem dagars proviant åt oss. Nu börjar nämligen “the waiting game”. Vi måste ligga här och trycka på Gotska och be om rätt vindar för att ta oss över till fastlandet. Inte helt enkelt då det blåser 75 procent sydvästliga vindar i Sverige. Men hoppet är det sista som lämnar en.
Vi begav oss sedan tillbaka till brädorna som vi tänkt paddla ner till Fyrbyn. I den hårda sydliga vinden hade dock bränningarna in mot stranden växt sig oroväckande stora. Ingen stor risk om man befunnit sig hemma, men nu har vi knappast råd med att ens riskera en skadad bräda och därför valde vi att istället bära brädorna samt kvarvarande utrustning ner till Fyrbyn. Ett oerhört ansträngande uppdrag vilket resulterade att dagens vandringsetapp slutade någonstans över 20 km. En vilodag med väldigt lite vila.
Hans är inbiten ornitolog och därför nödgas jag gå upp klockan 07.00 imorgon. Han har utlovat att jag då kommer få se en kornäbb vilket jag verkligen inte vill missa. De vackra blommorna på bilderna heter fältsippa och getrams.

Tankar om livet: Ofrivilliga krav kommer från många håll. Bara den som kan säga nej kan ge ett riktigt ja. Ekonomiska skulder ger krav från banken. Överflödiga materiella tillgångar ger krav på ständig inkomst. Även moral, onödig bekvämlighet, religion, kultur kan ställa onödiga krav och därför bör man anpassa dessa efter sin ren person och inte andras påtryckningar. Vill man uppnå sann frihet bör man sträva efter oberoende. Det gör man alldeles själv genom att välja bort de delar som framkallar dessa icke önskvärda krav från sitt liv. Man beslutar själv vilka krav man vill ha i sitt liv.

Mikroplaster: Mikroplaster som flyter runt i havet fungerar olyckligtvis som magneter för både bakterier och miljögifter. De får helt enkelt något att fästa sig på. När så mikroplasten hamnar i olika magsäckar släpper de och tar sig vidare in i kroppen.