Skip to main content

Landskapsbild: Riktigt mycket fri horisont.
Väder: Molnighet 2/8, Västsydväst 6 m/s
Distans: 56 km
Medeldistans: 52 km
Total distans: 103 km
Position: Gotska Sandön

Hälsa/känslor: Känner mig riktigt mörbultad och slutkörd i kroppen. Belöningen i form av sömn och vila är så stor och påtaglig att det knappt kan beskrivas.

Eftersom sömnen inte infann sig förrän vi 03.00 natten innan vaknade vi inte förrän 10-tiden. Ägaren av huset vi fått husera oss i hade lämnat korv och risotto i kylskåpet. Tack! Alltså började vi morgonen med en stadig lunch. Initialt hade vi tänkt gå uppför kusten mot Fårö och därmed få en kortare distans upp till Gotska Sandön men den västsydvästliga vinden gjorde att vi istället valde att gå direkt från Hallshuk. När jag så packade brädan fick jag sällskap av hela tre vackra snokar som låg och solbadade. De skilde sig markant från sina artfränder på fastlandet då de gula markeringarna på nacken lyste klart orange istället.
Dags att kasta loss och ge sig ut på den första långa överfarten. Eftersom vi i princip hade sidvind resulterade det i att man var tvungen att enbart paddla på högersidan för att hålla upp kursen mot Gotska. Viss kramp och spänningar i nack och axelmusklerna. Fyra gånger tappade jag balansen och föll ner i havet. Samma sak var det igår. Bara att kravla sig upp på brädan och fortsätta. Middag avklaras på 10 minuter. Vi äter 24HourMeals våta middags förpackningar och värmer maten med deras heatpacks. Man vill inte driva längre österut än nödvändigt. Dessutom stoppar vi i oss någon energybar, choklad eller nötter med jämna mellanrum. I avsaknad av sälar och tumlare satte vi på lite musik. Jag lyssnade på klassisk och Oskar på Jimi Hendrix.
Efter 11 timmars oavbruten paddling när så solen gått ner och månen gått upp hörde vi dånet från när bränningarna slog in mot Gotska Sandön. Med viss motvilja paddlade jag närmre då jag ogärna går in på lovart sidan. Oskar stod redan i vattnet med sin bräda och lyckades bära iland den utan missöden. Sedan kom han tillbaka och hjälpte mig med min bräda. Klockan slog exakt midnatt och vi stod på Gotska. I fem års tid har jag haft en dröm att någon gång ta mig till Gotska för egen maskin. Inte kunde jag ana att det skulle bli på en SUP.
Eftersom det är tältnings förbud på Gotska utom på anvisad plats intog vi en snabb nattmåltid och lade oss helt sonika på stenstranden och somnade snabbt. Innan jag somnade irrade jag runt en hel del i skogen för att leta täckning till mobilen och få iväg denna dagsrapport. Hittade bara en stor kors-spindel.

Tankar om livet: Att öka sina tillgångar både materiellt och ekonomiskt resulterar endast i ökade krav, tillsyn samt skötsel av detsamma. Krav står i klar kontrast till frihet och inskränker friheten. Undantaget är friluftsprodukter. Det hör man dessutom enkelt på själva ordet.
Henry David Thoreau skrev redan på 1850-talet att det värsta som kunde drabba en människa var att hen ärvde en gård. Genom hela livet får man då skjuta 60 tunnland jord framför sig.

Mikroplaster: Plast hittar vi idag överallt. Det spelar ingen roll vilken strand, vilken skog, vilket fjäll, vilket hav man kommer till så nog kan man vara säker på att hitta plast. Plasten i sig är ett fantastiskt material men det får absolut inte hamna i naturen då det orsakar så stora skador för både djur och miljö. Ibland glömmer man eller tappar något av olyckshändelse vilket givetvis är förlåtligt men att medvetet slänga plast, göra ballongsläpp eller skjuta upp fyrverkerier med plast i borde vara oförlåtligt. Jag har svårt att förstå hur man medvetet och med avsikt kan bidra med ännu mera plast i naturen.