Skip to main content

Landskapsbild:
Väder: Molnighet 0/8, västsydväst 6 m/s
Distans: 47 km
Medeldistans: 47 km
Total distans: 47 km
Position: Hallshuk

Hälsa/känslor: Frihetskänslan och euforin att vara ute på äventyr igen känns fantastisk. Det känns roligt att få dela ett äventyr med Oskar.

Det blev en sen start på Stand Up Paddle äventyret. Vindarna blåste fel och vi fick avvakta bättre väder. Klockan 14.00 anlände vi till Visbys småbåtshamn och både radio Gotland och Gotlandsposten mötte upp. Ömsom packa brädor och ömsom svara på frågor innan vi till slut satte kurs mot hamnens utlopp. Vi släppte ner de håvar vi fått från Stockholms universitet som ska samla in och mäta förekomsten av mikroplaster längs vår rutt.
Väl ute på havet möttes vi av både Sillgrisslor och Tordmular. Känslan var att här kommer gamla vänner och välkomnar mig tillbaka ut till havet igen. Dessa hav som har en sån dragning på mig. Snabbt kommer man in i det meditativa, transliknande tillstånd som paddeltagen ger.
Oskar som förutom är äventyrare även är professionell fotograf vilket snabbt tar en tillbaka till verkligheten då han ser fotomotiv nästan överallt. Själv har jag lite svårt för kameran då jag alltid tyckt den inkräktat på stundens andakt. De finaste bilderna finns nog i minnet, men Oskars är nära inpå.
Den sena starten resulterade att vi aldrig gick iland utan paddlade på 10 timmar nonstop. Solen försvann ner i havet och fullmånen steg upp på himlavalvet. Sent omsider gled vi in i en skyddad hamn. Oskar som känner de flesta kände någon även här. Ett samtal senare så kunde vi logera i en vacker sommarstuga med lika underbar soffa.

Tankar om livet: Den totala frihetskänslan infinner sig verkligen när man får möjlighet att släppa allt annat och bara befinna sig i nuet. Sinnena mångdubblas i känslighet och närvaro. Kroppen skriker efter vila och återhämtning efter 10 timmars paddling och belöningen att ligga ner och ge kroppen just den vilan släpper fram floder av njutning. När kontrasten mellan ansträngning och vila är som störst känner man sig som mest levande.

Mikroplaster: Plast bryts inte ned. Det bara faller sönder i mindre och mindre delar tills det slutligen blir till mikroplast. Knappt synligt för blotta ögat. Plast i olika storlekar misstas ofta för mat av djur, fåglar, fiskar etc. Av vissa arter hittar man plast i 99 procent av populationen. Egentligen alla livsformer utom människan, till och med plankton, kan ha halva matsäcken full med mikroplaster. Resultatet är ett oerhört lidande med massor av följdsjukdomar. Tänk dig själv om du hade halva matsäcken full av plastskräp.