Skip to main content

Landskapsbild: Ytterskärgård med spridda öar.
Väder: Molnighet 8/8, nordlig 10 m/s
Distans: 28 km
Medeldistans: 32 km
Total distans: 225 km
Position: Huslandet

Hälsa/känslor: Händerna har hårdnat och underarmen känns faktiskt bättre. Knarrandet i armen består dock.

Vaknade tidigt och idag blev första dagen för torrdräkten. Har inte känt något behov att använda den förrän nu eftersom vädret varit till sin fördel. Dock alltid haft den lätt åtkomlig om det skulle dyka upp något snabbt väderomslag. I Norge använde jag torrdräkt nästan varje dag. Torrdräkten är helt underbar och riktigt skön att ha på sig. En fyralagers goretex från Ursuit med förstärkningar på knän, rumpa och armveck. Givetvis även med kisslucka framtill. Regn och blåst rakt in i sidan på båten. Inget vatten in i båten trots att det idag blåser mer. Nära att krocka med grynna idag. Döm av min förvåning när den dyker upp två meter vid sidan av båten på öppet vatten. Bra med backspeglar, men man måste titta i dem också. Föredrar helt klart när vinden kommer bakifrån istället! Ön jag nu befinner mig på har verkligen allt för att överleva. En sötvattensjö, tuschlav, islandslav, ljung, spröda björklöv och kaveldun. Men maten från 24hour meals bjuder på överdådiga trerätters middagar. Förrätt torkat oxkött, varmrätt kyckling med pasta och sweet&sour sås samt apelsin sockerkaka till efterrätt. Enda problemet är att jag måste gå på muggen varje dag. I Norge behövde jag bara tömma tarmen var femte dag. Det är det dock värt. Utsikten är helt ok. Det är grymt blåsigt, regnat en del och lite kyligt. Då är det inte helt fel med en kopp rykande choklad. Kaffet gäckar med sin frånvaro. Kan någon snälla hjälpa mig leta!

Tankar om livet: Varför denna övertro på att det alltid är bättre på andra sidan staketet? Varför alla dessa resor till andra sidan jordklotet. Ofta finns skatten rakt framför näsan. Norden är fantastiskt vacker med stora orörda, vilda arealer av yttersta skönhet. För att nå dit behövs inte mycket. En roddbåt, tält, sovsäck, stormkök, kläder och mat. Kamera och solceller så kan man föreviga och dela med sig. Saknar man kunskapen har Friluftsfrämjandet tusentals aktiviteter och utflykter i din närhet. Det är i alla fall genom dem jag lärt mig allt om friluftsliv. Nyckeln till sann frihet.

Jämställdhet: Genusbegreppet är lånat från språkvetenskapen där det används för benämna beköningen av ord, och betyder i jämställdhetsarbetet just ”socialt kön”. Genus handlar om hur vi föreställer oss kön, som t.ex. vad som är manligt och kvinnligt. Svårare än så är det inte. Genus är historiskt och kulturellt format och föränderligt. Ända in på 1700-talet var den svenska normen en enkönsmodell där kvinnor ansågs vara ofullbordade män. Detta återspeglades bland annat i lagstiftningen som gjorde gällande att änkor kunde anta roller som annars var reserverade för deras män. Sedan dess har ett paradigmskifte skett till att uppfatta kön som väsensskilt och kompletterande. Idag är färgen rosa kvinnligt betingad, medan den förut ansågs manlig. Vi behöver bara blicka några tiotal år bakåt för att finna yrken som gått från att anses vara manliga eller kvinnliga nu uppfattas neutrala, eller på ett hundratal år till och med skiftat könskodning. Allt detta är exempel på hur genusnormer förändrats, medan biologin varit oförändrad. Ordet kön rymmer två motsatta begrepp, det biologiska och det sociala könet. De allra flesta människor kan klassas som biologisk kvinna eller man och bär i olika grad på manliga eller kvinnliga kroppsliga karaktärsdrag. Det är i det sociala könet förändringspotentialen finns. Vi måste till exempel komma till rätta med problematiken kring att pojkar accepteras vara bråkiga och stökiga samtidigt som vi absolut inte accepterar samma beteenden hos flickor, där vi istället kräver att de ska vara timida och tysta samt agera som ordningsamma stötdämpare i gruppen, som dessutom får stå ut med pojkarnas ohämmade utlopp. Eller att vi förväntar oss att flickorna ska duka av bordet och ta hand om disken. Genus är i praktiken ramar av riktlinjer och gränser som begränsar båda könen att utvecklas fullt ut samt vara fria att göra, vara, tänka, tycka, känna vad de vill.