Skip to main content

Landskapsbild: Öppen fjärd som byttes ut mot labyrint av småöar.
Väder: Molnighet 7/8, nordvästlig 9 m/s
Distans: 26 km
Medeldistans: 33 km
Total distans: 197 km
Position: Snässkär

Hälsa/känslor: Extremt trött och avslutade rodden tidigt. Underarmen gnisslar som en ladugårdsdörr.

Kom iväg lite sent. Svårt att ta sig ur den sköna sovsäcken. Hade en stor fjärd att ta mig över. Säl idag också. Inga fritidsbåtar sedan Stockholms skärgård. Mitt på fjärden började det hastigt blåsa upp. Vagabonden dansar över vågorna. Fiskmåsprincipen innebär att man flyter ovanpå vågorna så som en fiskmås. Ett större tyngre fartyg slår istället mot vågorna och måste därför klara att motstå havets krafter. Det behöver inte de små farkosterna. Ett par vågor slog över kanten och stänkte ner mig en aning. Sedan fick jag ro motvind för att komma norr om Kökar. Såg på sjökortet att det fanns ett färjeläger på norra sidan och ville dit för att bunkra vatten. Detta färjeläger saknade dock vatten så jag hade alltså kunnat valt medvind istället och gått söder om ön. I labyrinten av småöar uppenbarade sig istället en fiskeby och där fick jag vatten av en trevlig dam. Motvinds rodden tog alla mina krafter varvid jag stannade på första bästa ställe. Så underbart att slappa i tältet. Boken “På kamelrygg genom öknen” väntar.

Tankar om livet: 
Allting är alltid i ständig förändring. Att motverka förändring är ett omöjligt uppdrag dömt att misslyckas. Att hålla sig kvar vid det förflutna och påstå att det var bättre förr är lika omöjligt. Det finns ingen dåtid. Det finns ingen framtid. Det enda som existerar är en massa nu staplade på varandra. Varje nu är förändrat från det föregående.

Jämställdhet: Både mäns och kvinnors attityder måste förändras för att spegla ett mer jämställt samhälle. Ska man förändra ett lands attityder kommer man få alla mot sig eftersom man då inte delar dagens rådande attityder. Detta innebär att man måste vara stark som individ och kunna göra sig obekväm och vara beredd på att utstå massiv kritik och hot från alla de som vill bevara sina ofta felaktiga begränsade attityder. Alla kvinnokämpar i alla tider har mött ett enormt motstånd i sin kamp för samhällsförändring. Min yttersta respekt för dem och de som idag kämpar för ökad jämställdhet. Jag är övertygad att om 100 år kommer författarna och kvinnokämpar av idag så som Katarina Wennstam och Maria Sveland idoliseras lika högt som Fredrika Bremer. Historien upprepar sig gång på gång när kvinnokämpar oförtrutet kämpar i motvind mot orättvisa normer och massivt motstånd från den allmänna opinionen.