Skip to main content

Landskapsbild: Vacker fri horisont på låg ö full av enris och nattviol.
Väder: Molnighet 4/8, sydvästlig 4 m/s
Distans: 42 km
Medeldistans: 34 km
Total distans: 171 km
Position: Dömmanskär

Hälsa/känslor: Blåsorna på händerna besvärar inte mer. En del har blivit hårda och de vätskefyllda har det bildats ny hud under. Svullnad underarm oförändrad. Mår som en kung!

Blev väckt klockan 06 av Raisa Tanner som anordnat turen för alla ornitologer. Det fanns gröt över om jag ville ha frukost. Nappade förstås på erbjudandet och fick avnjuta min första kopp kaffe på 5 dagar. Jag har kaffe med men hittar det inte. För lat för att vända ut och in på alla packsäckar. Det kommer fram så småningom. Vet inte hur jag lyckas gömma kaffet så väl. Styrde sedan kosan rakt österut och kom så småningom fram till en liten ögrupp. Snacka om fri horisont! Många sälar och ännu fler Tordmular. Vår egen svenska pingvin. Jag älskar kajak men alltid sneglat på den vackra Vagabonden. Roddbåtens svar på havskajaken. Jag kan berätta att det är precis lika vackert att titta bakåt som framåt. Dessutom får man se långt fler sälar eftersom de föredrar att komma upp bakom båten. Den lastar 3 ggr så mycket och det är skönt att kunna ställa sig upp, laga mat samt ta sig en tupplur i båten. Man behöver inte gå iland helt enkelt. Snabbare än kajaken är den också. Men jag är kajakledare i Friluftfrämjandet och min lokalförening ska inte behöva oroa sig för att jag kommer ta roddbåten nästa gång. Utanför tältet står en nattviol som sprider sin starka goda lukt. Inatt ska det regna och kanske åska. Finns det något bättre än ljudet av regn mot tältduken!

Tankar om livet: Min far har alltid varit en väldigt lugn man som aldrig brusat upp i onödan. En gång när jag var liten frågade jag honom hur det kom sig att han aldrig blev arg. Han svarade att han helt enkelt inte tyckte om att vara arg. Det gjorde djupt intryck på mig. Vi bestämmer alltså själva hur vi vill reagera på saker och ting. Vi kan göra medvetna val. Att förstå att det är onödigt att slösa energi på sådant vi inte kan påverka så som en parkeringsbot. Acceptans av allt som vi inte kan påverka. Det är vad det är. Varken mer eller mindre.

Jämställdhet: 1960 prästvigs den första kvinnan men jag minns att många manliga präster fortfarande på 90 talet öppet motsatte sig detta. Först förra året 2013 fick vi vår första kvinnliga ärkebiskop. Nu är det väl knappt någon som ens reagerar på en kvinnlig läkare eller präst. Men vi behöver inte gå så långt tillbaka. Först 1989 öppnas alla yrken för kvinnor. Vi har en lag som säger lika lön för lika arbete men den följs inte. Sett till hela arbetsmarknaden är kvinnors löner 86 procent av mäns löner för lika arbete trots att kvinnor har en högre utbildningsnivå än männen för samma jobb.