Skip to main content

Landskapsbild: Lågbevuxen ö med lite träd, vass och havtorn omgiven av hav och vackra slipade hällar.
Väder: Molnighet 1/8, nordvästlig 8 m/s
Distans: 0 km
Medeldistans: 32 km
Total distans: 129 km
Position: Lågskär

Hälsa/känslor: Underarmen värker fortfarande men svullnaden har gått ner. Behandlat med voltarensalva.

Sov riktigt länge. Låg kvar i tältet och läste tidningen Friluftsliv utgiven av Friluftsfrämjandet. Lika bra som Outside och Utemagasinet och dessutom pryder jag omslaget. Ornitologerna bjöd mig på en vandring runt ön och alla dessa fåglar lyckades vi se: Havslabb, Törnskata, Tordmule, Tobisgrissla, Vigg, Gudingar, Småskrake, Tärnor, Hussvalor, Rödbena, Stranpipare, Strandskata, Lövsångare och Svärta. Otroligt lärorikt att studera fåglar med så kunniga människor. Middag, vin, riktig finsk vedeldad bastu och havsbad blev det också så det går knappast någon nöd på mig härute. Mycket orm finns det också och man måste stampa rejält när man nyttjar utedasset för där trivs de extra bra. Tittar man ner i toa hålet kan man se de ringla iväg. Blev biten av en huggorm i tummen för några år sedan men kan tänka mig värre ställen att bli biten på. Lugn kväll i tältet väntar.

Tankar om livet: Vill du överleva livet eller vill du leva livet?. Är livet en kamp eller en unik resa? Är det tillräckligt att bara gå till jobbet för att försörja sig och sedan konsumera? Är det tillräckligt att bara vara sjuk och sitta hemma? Det finns så mycket att göra även om man är sjuk eller handikappad och alla misstag blir till nya lärdomar. För att livet ska ha en mening måste man engagera sig och försöka påverka andra och världen. Engagera dig i dina hjärtefrågor och det du brinner för. Säkerligen sitter just du inne med unika erfarenheter och kunskaper och kan hjälpa till och påverka och skapa en bättre framtid. Dina erfarenheter är värdefulla men bara om du använder dig av dem. Om inte så går de ju förlorade till ingen nytta. Alla motgångar i livet är lärorika erfarenheter. Är livet bara en kamp för överlevnad lever du det på fel sätt och stora förändringar krävs. Dessa förändringar kan bara du genomföra.

Jämställdhet: Varje gång man ändrat lagar eller normer för ökad jämställdhet har det orsakat högljudda protester mest från män men även av kvinnor. Så skedde till exempel vid införandet av kvinnlig rösträtt 1921 eller när den första kvinnliga nyhetsuppläsaren i Sveriges radio gjorde sin första sändning. Ett ramaskri att så här kan vi väl ändock inte ha det, att det är onaturligt. Ser man på det idag kan det rent av tyckas komiskt men historien upprepas hela tiden varje gång vi rubbar de invanda könsrollerna. Går man tillbaka lite i historien har vi i Sverige haft precis samma problem som många länder fortfarande tillämpar. Före 1864 hade mannen laglig rätt att aga sin hustru och inte förrän 1872 fick kvinnan själv bestämma vem hon skulle gifta sig med. Men inte förrän 1982 blev det brottsligt att våldta den man var gift med. År 1935 fick kvinnor lika stor pension som män men det är en sanning med modifikation. Kvinnor får fortfarande lägre pension än män eftersom den beräknas på deras längre uppskattade livslängd.