Skip to main content

Landskapsbild: Ytterskärgård, öppna hav och vackra slipade hällar.
Väder: Molnighet 6/8, sydostlig 6 m/s
Distans: 44 km
Medeldistans: 43 km
Total distans: 129 km
Position: Lågskär

Hälsa/känslor: Underarmen har svullnat upp ännu mer, en del blåsor har spruckit. Värk i ljumskarna. Annars allt toppen! Kroppen begär vilodag. Bara att lyssna och lyda!

Stack iväg ut på öppet hav i fint väder. Massor av gråsäl som dyker upp och tar sig en titt. Tror de gillar roddbåten och frågar sig varför inte alla människor använder sådana istället för alla bullriga avgasluktande båtar. Ett enormt bymoln tornade upp sig och bjöd på magnifikt skådespel med åska och dunder, men jag kunde bara i godan ro betrakta det på avstånd. Efter lunch råkade jag slumra till och satte mig förskräckt upp och spanade av omgivningen efter fartyg. Efter många timmars rodd kom jag fram till Åland och träffade där ett gäng trevliga fågelskådare som bjöd på middag. Sedan bar det av till den vackra fyren som är öppen och erbjöd underbar utsikt. Nu dags för törnrosasömn.

Tankar om livet: Alla styr själva sina liv och är den som är ansvarig för hur det ser ut. Ens liv är resultatet av de val man gjort och de val man gör. Ingen kan ändra ens liv åt en annan utan man beslutar själv hur det blir och ska se ut. Är du inte nöjd med hur det blivit finns alltid chansen att börja på nytt. Varje dag är första dagen i resten av ditt liv. Du är rorsman över ditt liv. Styr det i den riktning du vill komma. Givetvis påverkas det av yttre faktorer men det är bara sekundärt.

Jämställdhet: Under vikingatiden var kvinnor mycket mer jämställda med männen. De kunde vara krigare, hövdingar och äga stor makt och rikedom. Asatron var också en jämställd religion med många framträdande och mäktiga kvinnogestalter. Nornorna med makt över allas liv, eller Hel härskare över dödsriket. Idun som styrde över evig ungdom. Sedan kom medeltiden. Männen satte sig ner och skapade lagarna som tog ifrån kvinnorna arvsrätten och gjorde dem helt beroende av männen. Kristendomen gjorde också sitt intåg under medeltiden. Kristendomen såg ner på kvinnan som något smutsigt och syndigt (Eva) och skapade alla normer för hur kvinnan skulle uppföra och bete sig. Så på ett sätt kan man säga att det var bättre förr. Långt förut…
Jag gillar kristendomen och den har även mycket gott i sig och är en fundamental livskälla för många, men det finns som sagt fördelar och nackdelar med allt och man får sålla bort det dåliga och ta till sig det goda. En religion är aldrig ond, det är upp till utövaren hur den väljer att tolka religionen.