Skip to main content

Landskapsbild: Vacker innerskärgård utan störande bebyggelse och återigen avsaknad av fritidsbåtar.
Väder: Molnighet 8/8, Sydvästlig 2 m/s
Distans: 21 km
Medeldistans: 29 km
Total distans: 521 km
Position: Kitö

Hälsa/känslor: Helt fantastisk dag och så himla nöjd. Mår som en kung.

Vaknade till helmulet väder och kylig väderlek. Dock så var det nästan vindstilla och det är så himla rogivande att glida framåt i stilla vatten. Jag fick för ett tag sedan ett epostbrev från journalisten Johanna Stenius som skrev en artikel om Norgeäventyret. Hon bjöd där in mig till sitt föräldrahem på Kitö. Rodden dit tog bara 4 timmar så vi har hunnit med mycket samkväm under dagen med obligatorisk bastu, middag och givetvis även whisky. Hur underbara är inte alla dessa spontana möten med hjärtliga människor. Möten som aldrig blivit av annars och som berikar mitt liv. Idag har vi pratat mycket om mitt favoritämne om hur folk levde förr, men även om journalistik och Johannas bokdebut om den nya tidens föräldraliv. Boken kommer ut lagom till bokmässan och heter ”Nödrop från lyckobubblan”. Ska bli kul att läsa då dagens föräldrar lätt kan känna igen sig. Avslutar så dagen med choklad, öl och nedbäddad i soffa.

Tankar om livet: Rädsla begränsar så oerhört många människor från att våga leva livet och uppfylla sina drömmar. Rädsla är bra på så sätt att den i vissa fall håller oss vid liv men folk är rädda för så oerhört mycket mer. Att göra bort sig, att inte duga, att förlora materiella tillgångar eller trygghet. Varje gång jag känner rädsla tänker jag: Innebär det stor fara för mitt liv och att jag kan do? Om inte så skjuter jag undan rädslan. Jag blir rent av glad att den uppenbarat sig eftersom det innebär att jag istället har förflyttat mig utanför min komfortzon och har möjlighet att utvecklas och lära mig något nytt. I vissa fall ignorerar människor konstigt nog rädsla när den borde vara befogad till exempel när det kör motorcykel eller bil oansvarigt.

Jämställdhet: Både svensk och internationell forskning visar att grovt och upprepat våld i heterosexuella parrelationer i de flesta fall handlar om mäns våld mot kvinnor. Kännetecknande är att den utsatta har en nära relation till och ofta starka emotionella band till förövaren, vilket försvårar möjligheten till motstånd och uppbrott. Våldet sker vanligtvis inomhus i offrets egen bostad och ökar i allvar och intensitet ju längre relationen pågår.
Den vanligaste formen av våld i nära relationer utövas av en man mot en kvinna som han har eller har haft ett förhållande med. När det gäller polisanmälda fall år 2009 var över 90 procent av de misstänkta gärningspersonerna män. Våldet förekommer dock även i samkönade relationer samt av kvinnor mot män i heterosexuella relationer.
Omkring 80 procent av våldet mot kvinnor i nära relationer kommer aldrig till polisens kännedom. Bara omkring 19 procent av dessa brott klaras upp, trots att gärningsmannen många gånger är känd och det finns gott om dokumenterad bevisföring. En märkligt låg uppklarningsprocent om man jämför med andra våldsrelaterade brott där man många gånger har mindre underlag och bevis att arbeta med.