Skip to main content

Landskapsbild: Öppna fjärdar och lummiga småöar.
Väder: Molnighet 7/8, Nordlig 4 m/s
Distans: 29 km
Medeldistans: 29 km
Total distans: 550 km
Position: Hummelholmen

Hälsa/känslor: Kroppen är helt anpassad till att ro och har inga känningar någonstans.

Efter lång frukost och mycket kaffe rodde jag från en fantastiskt familj till nästa lika fantastiska familj. En lika trevlig ornitolog som den första jag träffade på Lågskär hade också bjudit hem mig till sitt sommarställe. Lågskärs ornitologer visade sig vara en riktig lyckoträff. Så fort jag kom fram möttes jag av öl och uppvärmd bastu. Börjar nu bli van vid proceduren och uppskattar verkligen bastubaden. Vattnet håller 12 grader och är härligt att glida ner i sedan man kokat i bastun. Octavie som denna förtjusande dam heter bor här tillsammans med alla sina fyra barn om somrarna och de flesta var på plats. Otroligt god mat gjorde att jag åt alldeles för mycket men det var det värt. Dottern och hennes make var skådespelare vilket förde oss in på finsk film och litteratur och jag har nu mycket att se och läsa när jag kommer hem. Jag vet redan nu att fler äventyr kommer utspela sig i Finland då jag verkligen kommit att uppskatta människorna och naturen här. Efter samtal inpå midnatt övermannade till slut tröttheten det trevliga sällskapet. Speciellt roligt att se och höra hur den yngsta grabben Viktor följer sina drömmar och trotsar sina rädslor för att verkligen göra det han vill.

Tankar om livet: Intuitivt kan man känna direkt vilka människor som är öppna, glada, livfulla och tar vara på ögonblicken och har glimten och lekfullheten kvar. De sprudlar av liv och tar vara på de små ögonblicken och tror alla om gott tills motsatsen bevisas. De har ingen fasad eller försvarsmur som måste brytas igenom. Hur härligt är det inte att jag fick möta två sådana människor på Lågskär. Det finns människor som ser världen som hotfull och mörk och så finns det människor som ser den som ljus och hoppfull, fyllt med möjligheter. Sedan finns givetvis hela skalan däremellan också. Självklart blir världen ljusare om man från början har ljus utkiksplats.

Jämställdhet: Det första man lär sig som pojke är att man inte får slå flickor men våld som främst utövas mot kvinnor i nära relationer är ett gigantiskt problem som kostar samhället oerhörda summor. Inom sjukvård, sjukförsäkring, produktions och inkomstbortfall, rättsliga och polisiära kostnader. Kvinnor utsätts oftare än män för grovt och upprepat relationsvåld. När det gäller lindrigare former av våldsutövning som att knuffa, kasta saker eller dra någon i håret drabbas män och kvinnor i liknande utsträckning. Män utsätts också för sexuellt våld i nära relationer, men då framför allt av en annan man i samkönade relationer, såsom kränkande sexuella handlingar, våldtäktsförsök och våldtäkt. Sedan 2004 arbetar Kriminalvården med behandlingsprogrammet IDAP (Integrated Domestic Abuse Programme)som syftar till att minska återfall i brott hos vuxna män som använt våld i nära heterosexuella relationer. Programmet ackrediterades 2006. Behandlingsmodellen kommer ursprungligen från Minnesota, USA, och bygger på erfarenhet och kunskap från tusentals våldsutsatta kvinnor och män som deltagit i gruppbehandling. I Sverige har IDAP utvecklats som ett frivårdsprogram och bedrivs både på anstalt och inom frivården liksom av organisationer som vänder sig till män som frivilligt söker hjälp för att sluta använda våld. Alltså finns hjälp att få bara man ber om den.