Skip to main content

Landskapsbild: Härlig liten öde kobbe omgiven av innerskärgård med mycket bebyggelse.
Väder: Molnighet 0/8, Ostlig 4 m/s
Distans: 0 km
Medeldistans: 29 km
Total distans: 500 km
Position: Liten kobbe nord om Villinki

Hälsa/känslor: Otroligt skönt med vilodag. Bara 12 grader men strålande solsken.

Idag är verkligen en latmansdag, men ack så skönt. Solar, sover, äter, läser, lyssnar på musik och slappar i tältet. Ni kanske undrar hur fisket gått och det har helt uteblivit med napp sedan havsöringen. Jag har inte fiskat överdrivet mycket men avsaknaden på fisk i ytterskärgården är stor. Lättare är det i Norge! Musiken består som alltid av klassisk musik men även Melissa Horn och Veronica Maggio blir det. I Norge lyssnade jag mycket på Grieg eftersom det kändes passande där. Har även plöjt igenom Isaac Asimovs romanserie om Stiftelsen på inrådan från min personliga tränare Nikola på Form i Knivsta. Intressant hur en Sci-fi roman så träffande kan beskriva människans maktspel. Ön är riktigt liten och jag har traskat runt på den massor av gånger och tyckte mig känna till hela. Jag hoppade två meter när en Storskrak helt oväntat lyfte bakom ryggen på mig. Den låg och ruvade så jag begav mig snabbt tillbaka till tältet så den får återvända. Dock hann jag med en fin bild på det dolda nästet.

Tankar om livet: Alla relationer innehåller kärlek och det räcker inte enbart med den från sin partner. Vi både ger och får kärlek i alla relationer, men det enda vi själva styr är den kärlek vi ger. Den kärlek vi får är bara bonus. Att kräva kärlek är ett misstag som istället dödar den befintliga kärleken i relationen. Likaledes är misstaget detsamma om man kräver av sin partner att avsluta sina andra relationer med vänner eller familj. Det dödar det befintliga kärleken. Trohet kan man ge till varandra, men kräv aldrig kärlek eller att partnern ska avsluta sina andra relationer med släkt och vänner. Man äger aldrig varandra och det finns inga krav som ska uppfyllas utan allt i ett förhållande ska vara på bådas villkor och i samråd framdiskuterat. Annars är det knappast jämställt.

Jämställdhet: Under 2012 anmäldes 16 900 sexualbrott. Sexualbrott är en av de brottstyper som polisanmäls i minst utsträckning. Man uppskattar att 23 procent av sexualbrotten anmäls. År 2012 anmäldes totalt 2 880 våldtäkter mot barn i åldern 0–17 år. I 10 procent av våldtäkterna var offren pojkar. Bland de vuxna offren var 96 procent kvinnor och 4 procent män. Det är främst män som misstänks för sexualbrott; av de misstänkta är endast 2 procent kvinnor. Unga män dominerar bland gärningsmännen, medan unga kvinnor är överrepresenterade bland offren — något som framkommer både i Nationella trygghetsundersökningen (NTU) och kriminalstatistiken. Att normer och attityder för vad som faktiskt är en våldtäkt inte är tydlig är nog en bidragande orsak till att så många förövare är unga. En stor orsak till detta är den otydliga lagstiftningen rörande våldtäkt (att man måste göra fysiskt motstånd och att nej saknar betydelse i lagstiftningen) och att vi inte utbildar i detta under sexualundervisningen som bara handlar om biologiska fakta. Därför behövs utbildning i jämställdhet.