Skip to main content

Landskapsbild: Innerskärgårds med mycket bebyggelse och många grynnor.
Väder: Molnighet 5/8, Sydvästlig 7 m/s
Distans: 22 km
Medeldistans: 31 km
Total distans: 472 km
Position: Bockholmen

Hälsa/känslor: Proppmätt, renskrubbad, nya kläder och en aning berusad.

Vaknade upp till stilla vindar och strålande sol. Bröt snabbt lägret och kom ut på vattnet. Hade blivit kontaktad av knivstabo Bo som har sitt föräldrahem strax innan Helsingfors och således blivit hembjuden dit. Ett ovädersmoln tornade upp sig och det började snabbt blåsa upp med kraftiga vindar som gjorde att jag flög fram över vattnet. Det räckte att styra båten. Kom därför fram en hel timme tidigare. Midsommarlunch med nubbe och öl vankades när jag anlände. Därefter samlades hela släkten och vi var nog minst ett tjugo personer. Alla var nyfikna och det var bara att börja berätta om vad, hur och varför. Sedan finsk bastu, bad och tvagning. Därefter ö vandring och historisk berättelse om både barndomsminnen och händelser 200 år tillbaks i tiden. Vi klättrade bland annat upp på en sten det var 60 år sedan Bo stått uppe på sen sist. Sedan historier om ryska fallna granater och om förlist familj på fisketur där hela familjen strök med utom fadern. Efter så mycket kan man tro att jag inte orkade stå på benen längre men det blev både rövarhistorier, politik och whisky till klockan 01.00. Summan av kardemumman blev en riktig toppendag. Fick dessutom lite bakläxa av granndamen som läst min blogg och som berättade att Skogsmulle visst finns i Finland även om han inte alltid dyker upp lika ofta i skogen som i Sverige. Nu måste jag sova!

Tankar om livet: Om man bara berättar för någon vad de gör för fel eller är dåliga på är det inget annat än ett verbalt slag mot personen. Det är helt enkelt dålig kritik och det enda resultatet som man åstadkommer är att man får verbalt våld tillbaka mot sig som försvar från den andra personen. Bra kritik är när man istället berättar om effekten/konsekvensen som uppstår från problemet/felet och hur du påverkas/känner inför det. Dessutom måste man alltid i kritiken presentera en handlingsplan som löser problemet/felet.

Jämställdhet: Många svenska medborgare har idag utländska traditioner, kultur och religioner vilket givetvis berikar vårt samhälle i olika aspekter. Men tyvärr medför det även i många fall en ålderdomlig syn på jämställdhet och kvinnan. Inte olik den vi själva hade i Sverige för runt 200 år sedan. Nya typer av brott såsom könsstympning och hedersrelaterat våld har uppenbarat sig. I början stod vi handfallna och oförstående men relativt snabbt togs det fram effektiv lagstiftning mot detta och är nu brottsligt samt straff utdöms även när brottet begås utomlands. Många hedersrelaterade mord har begåtts såsom Pela och Fadime och nu i dagarna 2014 har en hel klass flickor könsstympats vilket för dem medför ett livslångt handikapp. Men om vi i detta avseende har en fungerande lagstiftning vad återstår då att göra åt dessa problem. Det kan sammanfattas i ett enda ord: Utbildning! Misslyckandet till att dessa svenska flickor könsstympats ligger inte hos föräldrarna eftersom de gjort som de blivit lärda och alltid gjort. Misslyckandet ligger hos det svenska integrations och utbildningssystemet eftersom vi inte utbildar i mjuka värden och värderingar. Utbildning i jämställdhet borde givetvis ingå både i skolplanen och i integrationen.