Skip to main content

Landskapsbild: Ytterskärgård med kala öar och skär.
Väder: Molnighet 8/8, Västlig 4 m/s
Distans: 37 km
Medeldistans: 31 km
Total distans: 409 km
Position: Påvskär

Hälsa/känslor: Händerna totalt härdade och jag behöver inte längre handskar. Underarmen klart bättre och behöver inte medicineras längre. Skönt att ro i lugna vatten.

Regn hela dagen, men inget som stör. Föredrar regn framför gassande sol eftersom man blir så svettig och solen tar hårt på huden. Dock så får man passa sig för hala stenar och klippor så man inte ramlar. Hade inte tänkt ro speciellt långt idag men när jag började leta natthamn visade det sig väldigt svårt. De öar som inte hade hus visade sig istället ha fågelskydd så jag siktade till slut in mig på en ny ö en timmes rodd bort. När jag kommer fram dit möts jag av militärområde. Suck! Jag vill iland nånstans. Fortsätter så till ännu en ö som den också har fågelskydd. Till slut kommer jag fram till en ö där man faktiskt får gå iland. Dåliga förhållanden för lägerplats men det saknar vid det här laget betydelse. Upp med tältet, laga middag och somnar sedan som en stock. Ljuvligt skönt! Har nu vaknat till och inser att dagrapporten återstår. Denna skrivs alltså i halvvaket tillstånd. I dag blev det tillkännagivet att Bergans blir Friluftsfrämjandets officiella klädpartner och eftersom jag är ambassadör för dem båda känns det extra roligt!

Tankar om livet: Omfamna tomheten om du känner dig rastlös och tom inombords. Fly inte bort från känslan utan bejaka den. Tillåt dig själv att inte göra någonting. Tomheten är det som finns emellan alla aktiviteter vi utför. Istället för att hela tiden rusa vidare till nästa handling så stanna upp och känn på tomheten. Vrid och vänd på den. Mindre ”Göra” mera ”Vara”. Tillåt dig själv att vara och förskjut det dåliga samvetet som tycker att man måste uträtta saker och ting. Vara närvarande i nuet är mycket viktigare än att hela tiden uträtta saker och ting.

Jämställdhet: Speciellt känsligt är det när maskulinitetsidentiteter diskuteras och vilka konsekvenser föreställningar om ”manlighet” för med sig. Ett exempel är debatten om mäns våld mot kvinnor. Trots att kvinnor och mäns beteende skiljer sig åt signifikant, och att mäns våld mot kvinnor utgör ett stort väldokumenterat samhällsproblem är det ett känsligt ämne. När det gäller polisanmälda fall av våld var år 2009 över 90 procent av de misstänkta gärningspersonerna män. För att kunna nå förändring måste även känsliga ämnen diskuteras. Feministiska frågeställningar är i många fall provocerande, detta trots tron på förändring och att exempelvis mäns våld mot kvinnor inte behöver vara ett konstant fenomen. Intressant är även att ett nytt praktisk ord som hen vilket gör att man slipper skriva ”han eller hon” kan uppröra så många.