Skip to main content

Landskapsbild: Ytterskärgård med kala öar och skär.
Väder: Molnighet 6/8, Nordvästlig 9 m/s
Distans: 34 km
Medeldistans: 31 km
Total distans: 372 km
Position: Lill Jussarö

Hälsa/känslor: Kroppen var inställd på vilodag men trotsade känslorna och rodde istället i lugnt och skönt tempo.

En härlig morgon med aning regn i luften. Klockan Suunto Ambit2 håller koll på barometertrycket och det var sjunkande. Under rodden blev jag intervjuad av Hufvudstadsbladet och de trodde artikeln skulle komma ut under dagen. Jag vill ju gärna att rodden och mitt budskap ska nå så många som möjligt och det känns roligt att nu nå ut även till finnarna. Tog lunchpaus på en ö idag, istället för att som vanligt tillaga maten direkt i båten. Att ro i 9 m/s känns nu som att ro i stiltje om man jämför med gårdagen. Många av öarna har landstigningsförbud för naturskydd och det gäller hela året till skillnad från Sverige där vi bara har under häcknings perioderna. De bästa vikarna har alltid bebyggelse men jag behöver inte så mycket plats. Två kvadratmeter till tältet och lä för Vagabonden så är jag nöjd. Bergans tält Antarctica är det största tält jag använt eftersom jag förut alltid kört enpersons tält. Antarctica är tvåpersoners och jag måste medge att det är riktigt skönt med det extra utrymmet. Som alltid bjuder Bergans på grym funktionalitet och kvalitet samt var de som först av alla fasade ut Perfluorerande ämnen i sin tillverkning vilket många andra tillverkare fortfarande inte gjort. Alla kläder jag använder kommer från Bergans och jag använder bara ull och aldrig fleece. Medlemmar i Friluftsfrämjandet kan köpa Bergans produkter till reducerat pris i Friluftsfrämjandet webbshop. Känner mig nu riktigt skitig och ett kvällsdop är nog tyvärr nödvändigt trots det kyliga vädret. Både luft- och vattentemperatur är nu 14 grader Celsius.

Tankar om livet: Känner du dig själv och ditt sanna jag? När alla roller och masker är totalt avskalade och du bara har ditt egna unika sanna jag kvar. Många möter inte sitt sanna jag förrän på dödsbädden eller när de står öga mot öga med döden men klarar sig med en hårsmån. Sök efter ditt sanna jag tidigare eftersom det är så tragiskt att insikten av vad som är viktigt i livet infinner sig först på dödsbädden.

Jämställdhet: Vi lämnar Samtyckeslagstiftningen ett tag eftersom det upprör mig att vi ännu inte har den. Om jag inte minns fel var det förra året som Svenskt Näringslivs styrelseordförande i nyheterna ansåg att bristen på kvinnor i bolagsstyrelser beror på att det helt enkelt saknas kvinnor i Sverige med kompetens. Det kan inte bli mer fel!
Överhuvudtaget har många chefer och beslutsfattare undermåliga kunskaper om jämställdhet, och de missar därmed en enorm utvecklingspotential för sin verksamhet både på det ekonomiska och personliga planet. Ledarskapet sätter normen för verksamheten och det är därför viktigt med tydlig kommunikation ner i leden och reflektera kring den kultur som råder och att aktivt verka för jämställdhet, både i det pågående jämställdhetsarbetet och i de samtal som förs på arbetsplatsen. Forskning visar att en jämnare representation av kvinnor och män på arbetsplatsen skapar högre lönsamhet. Studier har även visat att företag med både kvinnor och män i styrelsen är mer lönsamma. Ändå är andelen kvinnor i chefsposition endast 25 % i privat sektor. Ska man tolka det som att de inte vill ha ökad lönsamhet? Dessutom har man i flera studier konstaterat att kvinnliga chefer har högre ledarskapskvalitet och bättre förmåga att uppnå uppsatta mål.