Skip to main content

Dag 27, 2018-08-03
Landskapsbild: isfritt hav och spetsiga berg
Väder: molnighet 8/8, nordost 5m/s
Temp: 5 grader
Distans: 55 km
Medeldistans: 58 km
Total distans: 1578 km
Position: Norra Spitsbergen
Hälsa/känslor: Vi vill framåt, men ligger nu inblåsta.

Framsteg. Vi har så här långt rott snabbare än vad vi beräknat och nådde under dagen Hinlopen, kanalen som skiljer Spetsbergen från det eftertraktade Nordostlandet. Det är denna del av Svalbard vi så gärna vill nå och uppleva. Här dominerar isbjörnar och enligt historiska satellitbilder har denna del av Svalbard ofta varit infrusen i havsisen. I år är det fritt fram. Isen ligger långt norrut just nu. Vi har inte sett några spår av havsis, bara kalvad glaciäris.
Under dagen tillverkade vi ett isbjörnskydd av två rep som sicksackar på båda sidor om roddaren. Vi tänker ta världspatent på detta senare. Eller kanske inte. Tanken är att en isbjörn ska fördröjas att ta sig upp – för vi vet att inget stoppar dem. Bössa ligger skjutklar i aktern.
Dessutom: Vi har spräckt 80 grader nord!

Klimatförändringar i Arktis:
I Arktis, som till stor del består av öppet mörkt hav och vit, snötäckt is blir skillnaden i albedo stor när istäckta ytor smälter och ersätts av hav. När isen smälter minskar reflektionen och istället ökar absorptionen i området. Detta är ett exempel på en återkopplingsmekanism, som innebär att ju mer is som smälter vid nordpolen, desto mer hav ligger öppet, vilket tar upp mer värme och i sin tur smälter ännu mer is. På så sätt bidrar klimatförändringarna i sig själv till de fortsatta klimatförändringarna.
När temperaturen i havet stiger medför det att havet utvidgar sig vilket medför en global höjning av havsnivån.