Skip to main content

Dag 26, 2018-08-02
Landskapsbild: isfritt hav och spetsiga berg
Väder: molnighet 3/8, stiltje
Temp: 10 grader
Distans: 65 km
Medeldistans:
Total distans: 1523 km
Position: Norra Spitsbergen
Hälsa/känslor: utvilade men blåsor i händerna och ömma leder.

En sten är inte alltid en sten. Ibland är det en valross, som inte vill ha dig där. Hade det inte varit för den plötsliga motvinden hade vi aldrig sökt skydd i en så dålig vik. Det var ingen vik, bara  stora stenar och några klippor där vi kunde kasta ankaret och undvika den värsta vinden. När ankaret precis når botten faller stenarna i vattnet och förvandlas till smidiga havsmonster med gulvita hörntänder. ”Upp med ankaret! Nu!” Glenn skriker budskapet genom vinden samtidigt som han kastar iväg ett par bilder med kameran. Valrossarna dyker. När Sören nästan fått upp ankaret dyker de plötsligt upp, precis intill båten. Det är inte en välkomstgest. De vill ha bort oss. Glenn sveper snabbt med åran över deras huvud. De duckar och försvinner ner igen. Som tur är lämnade de oss där och vi hetsror några sekunder för att komma bort från ”stenarna” och söker oss till en riktig vik, med riktiga stenar.
Upplevelserna i Arktis skapar ofta bra berättelser.

Klimatförändringar i Arktis:
Jordens albedo är i genomsnitt 0,3. Nysnö har albedo på omkring 0,9, vilket betyder att 90 procent av inkommande ljus reflekteras, medan is som är täckt av smältande snö har ett albedo på 0,5.
Havsytans albedo är i genomsnitt ca 0,08, vilket innebär att endast 8 procent av strålningen reflekteras. Resten, 92 procent, absorberas av havet och bidrar på så sätt till en uppvärmning av vattenmassorna. Beroende på solstrålarnas vinkel mot ytan så varierar albedo. Vid vertikal instrålning mot havsytan kan albedo vara så lågt som 0,02.