Skip to main content

Landskap: Fri horisont åt varje håll
Väder: Moln 3/8, nordöst 3 m/s
Temp: 20 grader
Distans: 78 km
Genomsnittlig distans: 69 km
Total distans: 1106 km
Position: 30.205042,-14.734704
Hälsa/känslor: Idag kändes som sommarsemester!

Beskrivning av dagen

En lång dag med rodd i lugnt och varmt sommarväder. Strax efter frukost såg Sören en delfin göra ett perfekt showhopp precis framför båten, och några minuter senare hade vi en flock på cirka 20 delfiner som omringade oss. Efter 10 nyfikna minuter gav de sig iväg.

På lunchen gick Sören och badade, och efter nästa roddpass gjorde Måns likadant. Nu känner vi oss utvilade och på strålande humör! Kvällen bjöd på månsken och en vacker stjärnhimmel, och Måns såg en fallande stjärna med ett eld- och rökspår som bröts i brinnande bitar. Vi ser stjärnfall varje natt, men inte så här nära och spektakulärt.

Coalition Clean Baltic- Rädda Östersjötumlaren

Den kvinnliga tumlaren är dräktig i cirka 10,5 månader. Parning sker huvudsakligen i juli-augusti, och kalvar föds i början av sommaren. En hona föder bara en kalv i taget, som hon ammar i upp till 8 månader medan kalven långsamt lär sig att hitta sin egen mat.

En tumlarhona kan få en kalv varje eller vartannat år från cirka 4 års ålder. Dessvärre är dödligheten hos unga kalvar hög och få tumlare blir könsmogna.

Det har visat sig att endast cirka 27 procent av tumlar honorna i tyska Östersjön når en ålder där de kan producera en avkomma, vilket naturligtvis är ett problem för en population som behöver öka i antal. Detta kan jämföras med att 54 % av honorna i Nordsjön blir könsmogna.

Aforism

Att inte bestämma sig är också ett beslut som får konsekvenser

Partners

#simrisalg #datanetab #24hourmeals #suitehomespain #melkerkayaks #clearwrap #outdoorexperten #kleankanteen #sundayafternoons #opinel #bergansofnorway #teamsubtech #subtechsports #Primusequipment #primus #yuliyalife #ekensnaval #sarinfo #7slu #SaveTheBalticPorpoise #RäddaTumlaren #balticporpoise