Skip to main content

Landskap: Fri horisont åt varje håll
Väder: Moln 3/8, nord 6 m/s
Temp: 16 grader
Distans: 87 km
Genomsnittlig distans: 67 km
Total distans: 875 km
Position: 31.768223,-13.279016
Hälsa/känslor: Måns lyckades äntligen med att få en god natts söm, nu behöver vi bara lösa sömn tetris pusslet. Hur många olika sätt kan man sova på i en havsroddbåt? Iallafall, vi är så glada att vara tillbaka med att ro på heltid igen!

Beskrivning av dagen

Vi vaknade upp till mycket lugnar vindar och vågor, och har rott hela dagen. Måns såg två sköldpaddor några meter bort från båten som simmade mot väst och senare så såg Sören en grupp delfiner. Vi drog igång vattenmakaren och fyllde upp våra påsar med 35 liter utav dricksvatten. Solen var framme för det mesta av dagen, bra för vår energilevel!

Coalition Clean Baltic – Rädda Östersjötumlaren

Östersjöns egentliga tumlarpopulation skiljer sig också morfologiskt från Bälthavspopulationen, vilket innebär att de ser lite annorlunda ut. Skillnaderna är så små att de inte syns för blotta ögat, men när forskare mätte skallar från tumlare kunde de se att Bälthavstumlarna har en nos som pekar något mer nedåt än den egentliga Östersjötumlaren. Detta kan vara en anpassning eftersom Bälthavstumlare verkar äta mer på botten, medan den egentliga Östersjötumlaren lever mer på fisk som lever högre upp i vattenskikten.

Forskare och länder i Östersjöregionen försöker just nu få igång SAMBAH II för att få kunskap om hur saker och ting har utvecklats sedan den första undersökningen 2011-2013. Projektet har dock försvårats av problem med att hitta finansiering. Vi hoppas verkligen att finansiering kan möjliggöras och att detta mycket viktiga projekt kan komma igång så snart som möjligt.

Aforism

Det är inte så farligt, det värsta som skulle kunna hända är att vi alla dör.

Partners

#simrisalg #datanetab #24hourmeals #suitehomespain #melkerkayaks #clearwrap #outdoorexperten #kleankanteen #sundayafternoons #opinel #bergansofnorway #teamsubtech #subtechsports #Primusequipment #primus #yuliyalife #ekensnaval #sarinfo #7slu #SaveTheBalticPorpoise #RäddaTumlaren #balticporpoise