Skip to main content

Landskapsbild: Stor fjällsjö med vackra fjäll runtomkring
Väder: Molnighet 5/8, Nederbörd 5 mm
Dygn i enskildhet: 43
Föda: Öring och blåbär
Position: Exclusive Adventures marker
Hälsa/känslor: Mycket energi tillbaks i kroppen. Skönt att kunna aktivera sig igen utan att bli helt utmattad.

Solen och livsandarna är tillbaka. Mobiltelefonen är fulladdad och dagen började med en stor bit öring. Allting torkade upp och Daxa och jag tog en lång bärplockar promenad och riktigt njöt av både vädret och naturen. Långa stunder har vi tillbringat vid strandkanten avkopplandes i solgasset. En tur på sjön blev det också och sedan skön eftermiddagslur. Nu ligger vi nedkurade i tältet och riktigt myser lyssnandes på regnet som åter smattrar på tältduken. En minnesvärd härlig dag.

Tankar om livet: Man måste inte leva sitt liv efter samhällets och andra människors förutfattade meningar och normer. Livet är kort, med det är helt och hållet ditt och det är endast du som är kapten och styr skutan som är just ditt liv. Ta vara på det. Snart är vi alla döda och begravna. Vad är det då som är så oerhört viktigt, knappast lika viktigt som det ter sig ut idag. Lev livet medan du lever det. När man är död blir det så mycket svårare.

Allemansrätten: Eftersom allemansrätten inte finns i andra länder utom Norge och Finland måste vi svenskar ta reda på vad som gäller för just det land där vi tänkt tillbringa tid i naturen. Även i Norge och Finland skiljer sig allemansrätten från den svenska och är mer begränsad. Åland har en väldigt begränsad allemansrätt och det var inte ens tillåtet att tälta där för ett par år sedan. Men i de flesta länder finns det någon form av sedvänjor, lagar och regler vilka givetvis är bra att känna till på förhand så att vi alla kan agera goda förebilder utomlands. England fick till exempel år 2000 något som heter Countryside and Rights of Way Act vilket öppnat upp naturen för engelsmännen på ett helt annat sätt än tidigare.