Skip to main content

Landskapsbild: Stor fjällsjö med vackra fjäll runtomkring
Väder: Molnighet 8/8, Nederbörd 10 mm
Dygn i enskildhet: 42
Föda: Öring
Position: Exclusive Adventures marker
Hälsa/känslor: Proppmätt och nu varmt nedbäddad i tältet. Toppendag!

Nästan stiltje idag och jag beslutade att lägga allt fokus på fiske. Regnet strilade ner och slutade inte förrän på eftermiddagen. Efter fem långa timmar utan tendens till hugg började jag paddla tillbaks mot tältet. Då händer det! Det rycker till i spöet och min förvåning är stor. Är det verkligen fisk? Det är napp Daxa, utbrister jag. Kan knappt tro mina ögon. Bara nu den inte släpper… Vevar in och lyckas även få in den fina öringen i kanoten. Dagen och hela veckan är räddad! Så som jag har misströstat och kämpat med hungerssmärtorna. Kvickt iland och lagar till öringen som givetvis smakar gudabenådat. Känner energin strömma ut i kroppen. Proppmätt (magsäcken är som ett russin) ger jag mig med förnyade krafter ut för mer fiske. Efter fem minuter nappar en till lika fin öring som snabbt bärgas. Hinner knappt börja paddla igen innan det rister till i wobblern. Den här är det bra motstånd i. Nära kanoten gör han ett hopp på nästan en meter upp i luften och efter ytterligare tio minuters uttröttning bärgas den tredje och största öringen. Fiskelyckan ler mot mig igen! Så himla underbart att få somna mätt ikväll.

Tankar om livet: Att få förmånen att kunna och få hjälpa andra människor som har en motgång eller svår fas i livet ger faktiskt hjälparen mer än mottagaren. Den känsla av lycka och meningsfullhet som infinner sig är obeskrivbar. Att få ge, ger tiofalt mer tillbaka än man ger av sig själv. Det svåra är inte att ge här i livet. Det svåra är att be om hjälp. Att hjälpa sin nästa är ett win-win scenario som alla bör och kan ägna sig åt.

Allemansrätten: Allemansrätten är en nationalsymbol i jämlikhetens tecken. Den innefattar precis alla att på lika villkor nyttja naturen oavsett nationell, etnisk eller religiös tillhörighet. Precis likadant är det med Friluftsfrämjandet. Denna underbara organisation som nu växer igen efter många års sjunkande medlemsantal. Friluftsfrämjandet som spelar en sån stor och antagligen avgörande roll i bevarandet av allemansrätten och som i princip lär ut allemansrätten till folket genom Mulle och sina ideella ledare. Synd är dock att staten inte lär ut allemansrätten till nyanlända invandrare. Tur är det då att Friluftsfrämjandet uppmärksammar detta problem och aktivt försöker åtgärda det genom olika satsningar så som nu senast med sitt projekt ”Mångkulturella unga ledare”.