Skip to main content

Landskapsbild: Stor fjällsjö med vackra fjäll runtomkring
Väder: Molnighet 8/8, Nederbörd 20 mm
Dygn i enskildhet: 41
Föda: Blåbär, lingon, björktrast, enbär, skägglav och vildmarkste
Position: Exclusive Adventures marker
Hälsa/känslor: Riktigt orkeslös idag. Vilat en stor del av dagen.

Regn, regn och åter regn. Solsken skulle uppskattas, då både mina inte och yttre batterier skulle gynnas av det. Prognosen visar fortsatt regn fram till fredag. Blåsten har iallafall bedarrat och jag begav mig ut på en paddeltur för att fiska. Trött och nedslagen tog jag mig tillbaka till tältet för återhämtning. Lite senare gick vi istället på en lång bärplockartur och till min glädje lyckades jag skjuta en björktrast. Smaken av kött kokat ihop med enbär var sensationell. Vilken moralhöjare! Sen somnade jag in och vaknade inte förrän kvällen.

Tankar om livet: Det viktigaste i livet är natur och skönhetsupplevelser samt kärlek och vänskapsrelationer. Natur och skönhetsupplevelser är lätt och nära tillgängligt. Relationer kan vara svårare att få till. Den viktigaste ingrediensen i relationer är ärlighet och gemensamma värderingar. Har man det kommer respekt, förtroende, trygghet och en livslång relation naturligt. Är man oärlig raserar man snabbt även den bästa relation och man får ångra sig bittert. Med andra ord. Ärlighet varar längst och det som bygger varaktiga relationer både till vänner och familj.

Allemansrätten: Organiserad bärplockning är en stor faktor när det gäller konflikter med markägare. Organiserad bärplockning är idag tillåtet enligt allemansrätten, men grundtanken med allemansrätten från början var att man kan plocka till husbehov. Samtidigt är det synd att bären ruttnar i skogen och ekonomiska värden slösas bort och det är nog anledningen till att organiserad bärplockning är tillåten. Dock så skadas allemansrätten då bärplockare hävdar sin bestämda rätt att vara på marken, stör jakt, skräpar ner och skadar naturen med sina fordon. Enda sättet att komma till rätta med problemet är genom att i förväg komma överens med markägaren och respektera markägarens åsikter. Organisatören är skyldig att:
Skaffa god kunskap om allemansrätten
Informera deltagarna om allemansrättens stora fördelar men också det ansvar som följer med den.
Genomföra skydds- och försiktighetsåtgärder för att undvika skador och andra besvär.
Välja lämplig plats för verksamheten.
Vid risk för skador eller påverkan på naturmiljön måste man göra en anmälan om samråd till länsstyrelsen eller kommunen.