Skip to main content

Landskapsbild: Stor fjällsjö med vackra fjäll runtomkring
Väder: Molnighet 8/8, Nederbörd 10 mm
Dygn i enskildhet: 40
Föda: Lingon, blåbär, skägglav och vildmarkste
Position: Exclusive Adventures marker
Hälsa/känslor: Trött och matt, sover mycket mer nu.

Det dåliga vädret fortsätter med regn, blåst och mulet väder. Eftersom jag är beroende av sol har jag sedan några dagar fått ransonera elförbrukningen. Sover mer då ansträngning nu kräver mer vila. Idag plockar jag för första gången mer lingon än blåbär och jag kan faktiskt känna skillnaden i kroppen då lingon innehåller lite mer energi än blåbären. Som tur är har jag inte haft någon frost ännu vilket inte hade varit bra för bären. Tog mig tillbaka till tjärnen idag och fiskekniven låg kvar där jag lämnat den. Fiskade inget idag då jag var orolig att det fortfarande skulle finnas folk i närheten.
Strax innan avfärden för detta äventyr kom min mor ut till mig när jag packade det sista. Hon insisterade på att det inte räckte med enbart citronpeppar och tryckte ner en liten burk grillkrydda bland packningen. Idag läste jag innehållsförteckningen. Förutom olika kryddor innehåller den mest majsmjöl och druvsocker! Så nu kryddar jag allt vatten jag dricker. Tack mamma!

Tankar om livet: Vid kritik och negativ återkoppling/feedback måste man först och främst inte koppla det till sin egen person. Det betyder inte på något sätt att man ska se sig själv som en värdelös person eller se ner på sig själv. Om det är bra kritik försöker personen som utdelar den hjälpa dig att utvecklas och är kopplat till en viss prestation eller beteende. Här finns ett utmärkt tillfälle att analysera och ta till sig de förslag på förbättring som erbjuds. Däremot är det faktiskt en själv som ska känna sig nöjd med prestationen/beteendet och inte motparten och därför kan man negligera allt som personen uttrycker av egenintresse. Det är i slutändan man själv som avgör hur man vill leva sitt liv och vilken sorts person man känner sig bekväm som.

Allemansrätten: Det är en själv som är ansvarig för att man följer allemansrätten och inte bryter mot lagarna i miljöbalken. Det gäller även om man följer med på arrangemang eller på en tur med företag eller organisationer så som Friluftsfrämjandet. Dock så har arrangören skyldighet att se till att deltagaren har nödvändig kunskap och information om vad som gäller där aktiviteten äger rum, till exempel i ett naturreservat. Brister arrangören i att informera deltagarna kan arrangören dömas till skadestånd för de skador deltagarna orsakat.