Skip to main content

Landskapsbild: Stor fjällsjö med vackra fjäll runtomkring
Väder: Molnighet 8/8, Nederbörd 10 mm
Dygn i enskildhet: 38
Föda: Blåbär, lingon, enbär, skägglav och vildmarkste
Position: Exclusive Adventures marker
Hälsa/känslor: Det snurrar en stund vid för kraftig ansträngning, men det var länge sedan jag kände av yrseln. Nu börjar mina höftben bli riktigt vassa.

Blåsig dag med uppemot tio sekundmeter. Trots det lyckades jag byta lägerplats och för att lyckas fick jag ta skydd bakom öar. Återvände till lägerplatsen där jag fick rikligt med abborre för att se om de kanske fanns kvar. Men icke! Tur att det är i slutet på äventyret denna fisketorka blir när jag nu kan räkna dagarna. Känns skönt att nu också vara på väg tillbaks mot civilisationen och familjen. Vid varje äventyrs slutfas är det delade känslor som råder. Längtan efter familjen (och mat) är riktigt stor nu. Samtidigt är det ett sådant enormt lugn och harmoni under vistelsen här. Kommer bli svårt att återanpassa sig till vardagen där det är så många intryck hela tiden. Man kommer saknar alla naturintryck och enskildheten.

Tankar om livet: Maslows behovshierarki är något fundamentalt som alla bör bekanta sig med. Högst upp ligger självförverkligande och inte många människor har möjligheten att nå dit. Jag skulle dock vilja lägga till ytterligare två trappsteg. När man nått självförverkligande så skapas önskan att även självförverkliga andra människor (och Daxa) i sin närhet. Vidare skapas också ett behov av att göra skillnad. Att skapa och lämna efter sig ett positivt avtryck på jorden. Samtidigt åker man också upp och ner för trappstegen. Bara för att man klivit upp en nivå innebär det inte att man inte lika snabbt kan ramla ner några trappsteg.

Allemansrätten: Att föra oväsen i naturen är inte en del av allemansrätten. Man har enligt gällande naturvårdslagstiftning en skyldighet att undvika oväsen som kan störa andras naturupplevelser. Därav kan man faktiskt ifrågasätta motorbåtar, vatten/snö skotrar och andra högljudda tings vardande i vår natur. Ett sätt att visa respekt för allemansrätten, djurlivet och andra människor är att dra ner på varvtal och ljudnivån när man rör sig i känsliga miljöer.

Eller varför inte byta upp sig till segelbåt eller kajak, helst då med Friluftsfrämjandets nya medlemskajaker!