Skip to main content

Landskapsbild: Stor fjällsjö med vackra fjäll runtomkring
Väder: Molnighet 6/8, Nederbörd 10 mm
Dygn i enskildhet: 36
Föda: Blåbär, odon, skägglav och vildmarkste
Position: Exclusive Adventures marker

Hälsa/känslor: Måste börja kämpa mot apatin idag. Svårt att motivera sig att gå ur tältet. Kroppen vill inte göra av med energi.

Det mest slående jag lärt mig om överlevnad är valet av föda. Samma sak upplevde jag när jag paddlade Norska kusten. Det är att även om man känner till många olika örter, rötter, lavar, och andra saker som man kan äta, så äter man enbart den lättaste födan att få tag på, och i viss mån godaste. Man inriktar sig nästan uteslutande på just den födan och ratar allting annat. Jag vet att skägglaven innehåller mycket mer energi än blåbär. Ändå äter jag mycket mer blåbär än skägglav eftersom blåbären är så mycket godare. Dagen har varit väldigt vacker och himlen har bjudit på fantastiskt skådespel. Fick återigen uppleva en hel regnbåge och det är en lite magisk upplevelse tycker jag.

Tankar om livet: Det är vardagen och nuet vi måste ta vara på i livet. Inte tänka att jag ska njuta och göra allt det där man drömt om i framtiden. Att enbart leva för helgerna, fritiden, semestern och pensionen är ett fruktansvärt slöseri med tid. Trivs man inte här och nu i vardagen får man helt enkelt analysera hur ens vardag ter sig ut och hur man skulle vilja att den såg ut. Sedan påbörja förändringsarbetet. Det kan ta lång tid, men belöningen av en meningsfull och njutbar vardag är ovärderlig.

Allemansrätten: Att inte skräpa ner är en självklar skyldighet som vi människor som nyttjar allemansrätten måste leva upp till.
Nedskräpningen är det tydligaste exemplet på att människor missbrukar och struntar i allemansrättens ledord INTE STÖRA, INTE FÖRSTÖRA. Överallt man rör sig i naturen idag hittar man skräp. Främst burkar, plast, toalettpapper och engångsgrillar. Man kan till och med förstå de markägare som vill hindra personer att vistas på deras mark när de tvingas se sin mark så full av skräp. Skräpets omfattning är nu så stor att det knappast längre räcker att inte skräpa ner. Enda sättet att komma till rätta med problemet är att börja städa efter andra. Att agera som goda föredömen, påpeka och sprida kunskap. Något som jag verkligen ogillar (nästan hatar) är fyrverkerier och ballongsläpp. Alltid i skog och mark hittar man skräp från dessa aktiviteter. Att skjuta eller kasta skräp rakt upp i luften som sedan faller ner var som helst! Folk tänker inte…