Skip to main content

Landskapsbild: Stor fjällsjö med vackra fjäll runtomkring
Väder: Molnighet 8/8, Nederbörd 15 mm
Dygn i enskildhet: 34
Föda: Blåbär, skägglav och vildmarkste
Position: Exclusive Adventures marker

Hälsa/känslor: Trött och matt idag.

Regnat en stor del av dagen. Samlat mycket bär och ätit skägglav. Eftersom det regnade och Daxa var rätt så blöt kröp vi in i tältet redan på eftermiddagen. Har filosoferat och mediterat resten av dagen. Saker man ägnar alldeles för lite tid till hemmavid. Primus gaslyktan är helt underbar att ha i tältet då det snabbt blir både varmt och torrt. Märks att Daxa också uppskattar den då hon lägger sig lite väl nära. Ibland ringlar en liten rökstrimma upp i tältet och det luktar bränt hundhår. Daxa märker ingenting så jag får säga åt henne att lyktan är varm.

Tankar om livet: Hur fantastiskt är det inte att ha obegränsat med tid och verkligen landa i sig själv. Första gången jag upplevde detta var när jag var inblåst på en liten ö inte större än tio kvadratmeter i fyra dygn alldeles själv. Det var precis efter att jag rott fram till Ryssland i min Vagabond 4.7. Äventyret var över för denna gång, men i realiteten så fortsatte det fyra dygn med en inre resa. Det som slog mig var hur fantastiskt och underbart jag tyckte det var. Varenda sten, grästuva och träd på ön kommer jag ihåg i minsta detalj. En ö jag gärna återvänder till i minnet. Så testa gärna att slå läger på en liten ö i enskildhet och gör absolut ingenting i några dygn.

Allemansrätten: Det största hotet mot allemansrätten är när allemansrätten inte respekteras och efterlevs av oss som befinner sig i naturen. Det är då och enbart då som arga röster höjs. Man beskyller allemansrätten för problemen, störningarna, skadorna, nedbrända skogar eller nedskräpningen. Då lämnas motioner in till riksdagen där man både vill lagstadga och begränsa allemansrätten. Men allemansrätten ska inte beskyllas och fungerar utmärkt i sin nuvarande form. Om den respekteras och efterlevs! Det är människorna som inte följer allemansrätten som är den felande länken och största hotet mot just den allemansrätt som de bryter emot. Det är just därför jag i år valt allemansrätten som mitt budskap. Utan allemansrätten klarar jag mig inte! Hjälp till att sprida kunskap om vår fina allemansrätt! Något som alla ledare i Friluftsfrämjandet ser som en självklarhet och antagligen är dess största kunskapsspridare.