Skip to main content

Landskapsbild: Stor fjällsjö med vackra fjäll runtomkring
Väder: Molnighet 1/8, Nederbörd 0 mm
Dygn i enskildhet: 30
Föda: Gädda och blåbär
Position: Exclusive Adventures marker

Hälsa/känslor: Mätt igen, extremt skön känsla!

Bröt lägret för att bege mig till bättre fiskeplatser. Helt vindstilla och hela sjön låg som en spegel. Massor av döende insekter på vattenytan och jag har sett massor av vak, men ingen fisk som var intresserad av vad jag hade att erbjuda. Så precis när jag funderar på att avsluta dagens fiske rister det till rejält i ena spöet. Känner direkt att en riktig baddare är på kroken. Jag halar sakta men säkert in den och väl framme rusar den in under kanoten. Då ser jag att det är en gädda. Den väger nog någonstans mellan tre och fyra kilo. Knappt så att den får plats i håven. Nu är allt frid och fröjd igen. Slår upp ny lägerplats och grillar en stor bit gädda.

Tankar om livet: Eftersom man faktiskt kan styra både sina tankar (inte den första, men väl den andra) och vissa känslor (genom meditation) så är vi faktiskt beslutsfattare över hur vi själva vill reagera på situationer. Likaväl som vi kan kliva ur oss själva och se på en konflikt vi har med någon ur tredje person. Genom att använda dessa tekniker kan man välja bort känslor så som arg och irriterad ur sitt liv, vilka är helt onödiga. Jag tror faktiskt att en buddistisk munk är oförmögen till just de två känslorna.

Allemansrätten: Strandskyddet är bland det viktigaste vi har för att kunna nyttja allemansrätten. Både när jag paddlade i södra Norge och när jag rodde längs Finlands kust blev jag häpen över hur svårt det var att finna platser att gå iland på. Strandskyddet sträcker sig 100 meter från strandlinjen. Ibland är det 300 meter när så krävs för att skydda strandskyddets syfte.
Syftet är att alla ska ha tillgång till stränderna för bad och friluftsliv, men också bevara goda livsvillkor för växt och djurliv. Det är i grunden förbjudet att uppföra byggnader eller anläggningar inom strandskyddet. Friluftsfrämjandets arbetar aktivt och värnar om och försvarar strandskyddet.