Skip to main content

Landskapsbild: Stor fjällsjö med vackra fjäll runtomkring
Väder: Molnighet 8/8, Nederbörd 0 mm
Dygn i enskildhet: 21
Föda: Björktrast, öring, blåbär, hallon och lingon
Position: Exclusive Adventures marker

Hälsa/känslor: Yr och vimmelkantig idag också. Trots att jag druckit massor av vatten. Annars mår jag bra.

En stor milstolpe är nådd! Halvvägs igenom äventyret. Gick upp och firade genom att grilla öring och plocka bär. Tror jag nu gått ner nästan tio kilo. Nyfiken på det nya området gav jag mig iväg på en kanottur. Efter ett par timmars paddling ser jag en björktrast i en talltopp. Vi hoppar iland och med ett pang singlar han död ner. Daxa snokar snabbt rätt på fågeln i blåbärsriset. Rensar snabbt ut bröstfileerna och det är en sorglig syn. Inte mycket för min hungriga mage. Vi beger oss tillbaka till lägret och en öring hugger igen. Fiskelyckan står mig verkligen bi vilket är en välsignelse, då jaktlyckan inte erbjuder så mycket på bordet. Dagen avslutas med ett jaktpass där jag vandrar rätt in i en massa vildhallon. Ny smakexplosion i munnen. Inte många färdiga, men en massa omogna hallon så hit måste jag återvända om någon vecka. Lingona börjar få färg och några av löven börjar bli gula.

Tankar om livet: Daxa har inte heller så rolig kost. Minimiranson av hundfoder och fiskrester från mig. Ett litet hundben får hon faktiskt också varje dag. Hemma får hon alltid rester och lite annat smått och gott. Jag kan se att även hon gått ner i vikt. När vi kommer hem ska jag baka en tårta till henne. Leverpastej istället för grädde och köttbullar istället för jordgubbar. Slänger nog in salami och skinka emellan tårtskivorna också.

Allemansrätten: Plockning för husbehov av bär, svamp, mossa och icke fridlysta växter har länge varit en del av allemansrätten. Kommersiell organiserad plockning av bär och svamp anses idag också ingå i allemansrätten, men många markägare blir upprörda då allemansrättens ledord inte åtföljs och helt enkelt är omöjlig att leva upp till när det sker i så stor skala. En långsiktig lösning behöver arbetas fram, vilket Naturvårdsverket är i färd med. Kommunikation och uppgörelse med berörd markägare är här nog en tvungen åtgärd för att allemansrätten ska kunna fortgå utan begränsning.