Skip to main content

Landskapsbild: Mörk vacker tjärn med vackra fjäll runtomkring.
Väder: Molnighet 4/8, Nederbörd 0 mm
Dygn i enskildhet: 2
Föda: Öring, sävmärg, skägglav, kråkbär samt te av lingonblad och granbarr.
Position: Anarisets marker

Hälsa/känslor: Lätt huvudvärk som antagligen beror på kaffe abstinens. Mätt!

Började dagen med att fånga en liten öring som fick bli frukost. Packade ihop lägret och tog kanoten till andra sidan tjärnen där det är riktigt bra förutsättning för tältplats. Eftersom det blåste upp utforskade vi skog och mark. Hela tiden småätandes skägglav och kråkbär. Flera gånger om dagen blir det vildmarkste vilket man känner piggar upp och ger en viss mättnadskänsla. Hjortronen är nästan färdiga. Märgen från säven som växer här smakar riktigt gott. Hittade en kniv som verkar ha legat ett par år.

Efter födosök stack Daxa och jag ut med kanoten för mer fiske men nu var sjön helt stilla. Inte ett vak. Lufttycket sjunker vilket fisken inte gillar. Men otroligt vackert!

Tillbaka i lägret samlade jag ihop en till skål med skägglav som man har att knapra på inne i tältet. Knotten är helt galna just nu! Tog en halvtimme att slå ihjäl de som gjorde oss sällskap in i tältet.

Ut igen för några sista fiskekast. Då händer det! En riktigt fin öring nappar och trots att Daxa får en portion blir jag riktigt mätt.

Tankar om livet: Skägglav smakar verkligen inte gott! Men det gör ingenting! Jag vet nämligen att när dessa 50 dagar är över kommer vanlig mat smaka himmelskt. Äter man till exempel inte choklad på en hel månad och sedan äter en, smakar den lika gott som 30 chokladkakor tillsammans. Det är rättvisa. De som har lite njuter desto mera när tillfälle ges.

Allemansrätten: Statligt jaktkort, jägarexamen, vapenlicens, jaktmark, fiskekort och markägarens tillstånd om man vill göra något utanför allemansrätten, behövs för ett sådant här äventyr. Eftersom man inte får tälta mer än något (nära civilisation) / några dygn (utanför civilisation) på samma plats har jag skaffat markägarens tillstånd att vara det. Här är det knappast några problem med att störa någon, men det blir snabbt markslitage där man har sitt läger. Man får helt enkelt använda sitt omdöme och flytta på sig innan slitaget på markvegetationen blir påtaglig. Speciellt om man är i grupp.