Skip to main content

Landskapsbild: Klipporna antar en högre karaktär med mer fjordliknande utseende.
Väder: Molnighet 1/8, motvind 2-7 m/s nordvästlig
Distans: 52 km
Medeldistans: 32,6 km
Total distans: 293 km
Födointag frukost: 1 banan
Födointag lunch: 2 bananer och en bit bröd samt tång
Födointag middag: 1 sej och 8 skålsnäckor
Hälsa/Känslor: Halt på vänster fot. Utpumpad och trött.

Jag har hitintills alltid slagit upp tältet i öst. Dels för att solen ska väcka mig och dels för att mina solpaneler ska kunna ladda. Uppe med tuppen och packar kajaken vid kl 8. Knatar runt bland tång och stenar när helt plötsligt en sten kraschar under min barfota fot. Tittar ner och förstår att jag står i en trasig tomflaska. Känner ingen smärta men ser att vattnet färgas rött. Brukar inte vara en bra kombination. Haltar upp på stranden för undersökning. 3 djupa hack i foten, alla ungefär 2 cm långa. Suck! Låter de blöda ett tag och sätter sedan på steristrips och plåster. Överallt jag går iland finns det skräp. Kanske inte så konstigt när så mycket tillverkas i plast och plast bryts ned så långsamt. Det tar mellan 500 och 1000 år för en vanlig petflaska att brytas ned. Fåglar, djur, fiskar och till och med plankton misstar dessa plaster för mat. När man tvättar en vanlig fleecetröja lossnar det 1500 plastpartiklar. Resten av dagen tillbringades i kajaken förutom ett par korta raster. Det är riktigt svårt att hitta nånstans att gå iland. Alla bra platser har ett hus precis i anslutning. Just nu ligger jag på en lutande klipphylla och är smått orolig att tidvattnet ska ta sig in. Jag börjar bli riktigt bränd i ansiktet och det är bara strålande sol i prognosen. Nu paddlar jag ju sydväst vilket gör att solen lyser på mig hela dagen. Det borde bli mycket bättre när jag börjar paddla norrut.

Tankar om livet: Lär från vargen som gör varje handling med ett klart syfte. All energianvändning avvägs mot dess nytta. Springer alltid direkt från plats A till B, till skillnad från hunden som planlöst lallar runt och hoppas på turen och slumpen. Se till att alltid ha en plan med tydligt mål inför allt du företar dig oavsett om det gäller aktiviteter, träning, sammankomster, jobb, drömmar och visioner. Bryt sedan ner dessa mål i delmål. Mitt mål för dagen var 50 km.

Miljötips: Det finns nog bara en sak som gör mig irriterad förutom när frugan eller dottern tjatar på mig och det är när folk tomgångskör. Till och med vid bro- och tågbommar där det står att man ska stänga av motorn hör man deras motorer brumma. Helt till ingen nytta. Under en period stängde jag av motorn vid varje rödlyse men det fick jag raskt sluta med för frun sa att nu är det gubbvarning på allvar och hon ville inte under några omständigheter vara tillsammans med en gubbe…

Position: Lande Kvistholman