Skip to main content

Landskapsbild: Höga fjäll och ute på öppet hav.
Väder: Molnighet 2/8, vindstilla
Distans: 54 km
Medeldistans: 34,9 km
Total distans: 2237 km
Födointag frukost: Makrill och kaffe
Födointag lunch: Bröd och makrill
Födointag middag: Makrill och macka
Hälsa/känslor: Livet på en pinne, grymma paddelförhållanden, fantastiskt fiske, världens vackraste vyer och otroligt fint väder, avslutas med välförtjänt vila.

Utsövd vaknade jag vid kl 4. Konstigt eftersom jag legat i brant nedförsbacke hela natten. Efter den sedvanliga timmen kom jag ut på vattnet och möttes direkt av ett makrillstim och drog så upp tre nya makrillar. Fisket avklarat direkt! En överfart på fyra timmar och sedan iland för lunch. Tog en siesta på en timme också. Bättre än såhär kan det inte bli. Funderar på om man inte ska fortsätta och ta Nordostpassagen också när man ändå håller på! Havsörnar och tumlare ser jag som sagt varje dag nu men de vill sig inte fotas. Havsörnarna är alltid för långt bort och tumlarna visar sig bara ett par sekunder åt gången. Efter siestan paddlar jag ut och ser fisk precis överallt. Slänger i och upptäcker att det är ett gigantiskt sillstim. Jag tar upp en stor sill för jag har ju redan fisk. Men sill måste jag smaka. Vyerna är makalösa här uppe och fisket fantastiskt. Fiskar i snitt 5-20 minuter om dagen. Fisketekniken här är att man paddlar tills man ser fisk överallt omkring sig och då slänger man ut och får genast napp. Wilma vill att vi ska ut och fiska när jag kommer hem men de tror inte att jag vill efter så mycket fiskande. De har fel. Spelar ingen roll hur mycket man fiskar, det är alltid hur kul som helst när det nappar. Och när jag kommer hem börjar ju bästa gäddsäsongen. Så Wilma behöver absolut inte oroa sig. Vi ska dra många gäddor. Catch & Release förstås. Mitt gäddrekord behöver slipas då det ligger på ynka 7 kilo. Älskar att fiska gädda från kajak. Det går så bra att smyga sig in i vikarna. Det har dykt upp två nya manetarter förutom brännmanet och öronmanet. Den ena har ett stort kors och den andra ser ut som en tub som det går elektriska signaler igenom.

Tankar om livet: Man kan inte och bör inte vara vän med alla, göra alla till lags. Det blir övermäktigt eftersom man inte räcker åt till allihopa. Var dig själv och ge av dig själv så mycket som det känns bra. Men överansträng dig inte till att göra alla bekanta till lags. Lär dig det magiska ordet NEJ. Man behöver inte ens förklara eller komma med ursäkter till varför man inte kan. Det räcker med att säga: Nej, jag kan tyvärr inte. Folk har full förståelse för det också.

Miljötips: Testa att lämna ifrån dig bilen en månad och upptäck hur du då löser vardagen. Eller ställ bilen 5 km från hemmet så att du väljer att bara ta bilen när du verkligen behöver den. De korta bilturerna är de som sliter mest på bilen och miljön. All bilkörning under 5 km är helt onödig!

Position: Lille Hummelvika