Skip to main content

Landskapsbild: Höga fjäll och ute på öppet hav
Väder: Molnighet 2/8, vindstilla
Distans: 56 km
Medeldistans: 34,7 km
Total distans: 2183km
Födointag frukost: Ris, smör och kaffe
Födointag lunch: Bröd och nougatkräm
Födointag middag: Makrill och macka
Hälsa/känslor: Trött, för varmt att kunna sova

Som sagt för rastlös så när vinden mojnade vid midnatt klev jag ut och skulle slå en drill. Inte sett en själ sen jag slog läger men mitt i natten dyker det upp ett par som rastar hunden. Får hastigt och lustigt snurra runt 180 grader för att inte visa för mycket. De kommer fram och de hade nog gärna bjudit hem mig men jag är nu sugen på lite nattpaddling i solsken och vindstilla. Kvinnan som såg ut som en löpare springer efter halva samtalet hem igen för att hämta en brödlimpa åt mig. Mannen stannar och hjälper mig packa kajaken under fortsatta samtal. När allt är packat kommer hon tillbaka med bröd, leverpastej och det bästa av allt Nougatkräm.
Paddlar sedan iväg och det är underbar paddling! Kan inte bli bättre. Vid tre tillfällen börjar havet koka av fisk och jag kammar hem tre makrillar. Hade kunnat få så mycket fler men tre är max vad jag får i mig innan de blir dåliga. Grymt häftigt när man ser makrill överallt i vattnet när man tittar ned. Makrillen brukar inte gå norr om Lofoten men har i år gjort det till min stora lycka.
Kl 16 har jag slagit läger och är klar att sova men det är alldeles för varmt i tältet och utanför väntar myggen. Blev därför tvungen att kasta mig i havet för avsvalkning. Snart dags igen. Får väl hålla på så tills solen tappar i styrka. Bakom tältet rinner en fin sötvattenkälla så jag passar på att tvätta de kläder som är smutsigast, d.v.s. de närmast kroppen. Nu fungerar spoten (nöd- och positionssändaren) igen. Antagligen för stora fjäll i söder. Det går att springa upp på en hög plats men var inte direkt sugen på det. Tröttheten är som bortblåst av allt badande. Det är som när man badar bastu på vintern och doppar sig i isvak. Kanske jag kan umgås med folk igen för de med hunden höll två meters avstånd. Visste ni att Norska kusten här uppe ovanför treriksöset på vintern inte får kallare än -15 grader? Ligger mest runt -5 till -10. Nu är kl 18 och solen försvann bakom fjället så nu är det läggdags.

Tankar om livet: Rastlöshet och tristess är helt enkelt kroppens signaler för att alla behov är tillfredsställda och man är redo att aktivera sig. Jag välkomnar de känslorna för då vet jag att jag är på topp och kan börja prestera mitt yttersta.

Miljötips: Ofta så tar kollektivtrafiken en inte ända fram. Och vanlig cykel får man inte ta med på bussar och alla tåg men det går alldeles utmärkt att ta med sig en hopfällbar minicykel.

Position: Laukøya