Skip to main content

Landskapsbild: Stora fjäll och inne i lång fjord
Väder: Molnighet 8/8, 3 m/s medvind västlig
Distans: 30 km
Medeldistans: 35 km
Total distans: 1998 km
Födointag frukost: Bröd, smör och ost, kaffe
Födointag lunch: Torsk och ris
Födointag middag: Korv med ris samt 1 öl
Hälsa/känslor: Allt är fortfarande på topp.

Vaknade vid 08 av att det regnade som vanligt på tältduken. Låg och drog mig till 10 och gick sedan upp till den godmodiga familjen Haugen. Vi åt en lång frukost och den övriga familjen droppade in en efter en. De berättade att Dyrøya hade avlat fram platinaräven. I en kull på 5 valpar hade en av valparna fötts med en mutation. Tydligen har man i Norge fött upp rävar för pälsens skull och platinaräven hörde till den vackraste som skickats till den norska drottningen. De berättade även att norska fiskare som i gamla dagar haft ullvantar på sig doppade dessa i havet om de började frysa om händerna. Ull har den unika egenskapen att det värmer även när det är blött men aldrig hört talas om att det skulle värma mer då än när det är torrt. Av Karin Haugen fick jag ett par egenstickade ullsockor som jag dragit utanpå mina vanliga ullstrumpor och som nu värmer mig skönt. Det är 8 grader här nu. Sedan följde de mig ned till kajaken för avsked. Tänk att det finns så många fina människor här i Norge! Paddlade till fiskeplatserna och fiskade länge utan ett enda napp. Fortsatte så att ömsom fiska ömsom paddla men till min häpnad har jag idag inte fått ett enda napp! Tydligen ville de inte ha det jag serverade idag. En liten motorbåt körde fram till mig och vi började prata. Det var far och son som var ute och fiskade. Vidar och Magnus hette de. Vidar berättade att han rott både runt hela Senja och ner till Trondheim. Vi pratade en lång stund tills jag till slut måste fortsätta för att hitta natthamn. När jag så var redo att krypa in i tältet ser jag samma motorbåt styra in i viken. Vidar och Magnus hade när de kommit hem beslutat att samla ihop lite mat och leta reda på mig igen. Eftersom jag misslyckats totalt med fisket idag och berett mig på enbart ris till middag var det perfekt. Korv, juice, smör, bröd och öl hade de med. Vi pratade ytterligare en timme och sedan in i tältet. Efter att jag pratat med familjen i 48 minuter så kom det rejäla svallvågor som letade sig ända in i tältet. Det vill man inte uppleva en gång till så nu har jag flyttat tältet till högre ort. Imorgon ska jag få se blå himmel igen enligt prognosen. Jag längtar!

Tankar om livet: Att leva över sina tillgångar och skuldsätta sig innebär att man blir ekonomiskt tvingad till lönearbete. Då förlorar man sin frihet och blir i realiteten en löneslav. Man måste arbeta heltid för att få ekorrhjulet att fortsätta snurra. Frihet innebär att man arbetar med det man tycker om och i den omfattning man trivs med. Det uppnår man genom att sänka sina utgifter till en rimlig nivå. Skaffar man sig för stort och för mycket går det även åt en massa tid och pengar till underhåll. Se inte enbart lönen som belöning för utfört arbete utan vilken effekt ditt arbete har på omgivningen och dig själv. Innebär arbetet att du börjar må dåligt fysiskt eller psykiskt, hjälper ditt arbete andra människor eller främjar miljön, eller är det kanske så att ditt arbete faktiskt är skadligt för andra människor och miljön? Att arbeta bör vara roligt och stimulerande och inte kännas påtvingat.

Miljötips: När du varit i badrummet, kontrollera att du inte lämnat droppande kranar efter dig. Otaliga är de gånger jag hör droppandet inifrån badrummet och drar åt kranarna. Det är stora mängder uppvärmt vatten som droppar iväg till ingen nytta på grund av slentrianmässigt åtdragande av vattenkranar.

Position: Senja