Skip to main content

Landskapsbild: Lummiga småöar med vita sandstränder och ståtliga fjäll i bakgrunden. Lofotsmassivet långt ute till havs
Väder: Molnighet 2/8, 4 m/s nordostlig
Distans: 0 km
Medeldistans: 34,3 km
Total distans: 1785 km
Födointag frukost: Våfflor med jordgubbssylt och franska med brunost, kaffe
Födointag lunch: Jordgubbsglass och kaffe
Födointag middag: Fiskhamburgare och ett glas mjölk och kaffe samt äppelkaka, hjortron och grädde
Hälsa/känslor: Om möjligt ännu tröttare idag. Fick ett yrselanfall idag. Behöver sömn.

Sov kungligt men somnade inte förrän 02.30 på grund av tvätt och persedelvård samt tvagning av min utpumpade lekamen. Kl 10 knackade det på dörren och en reporter från NRK Nordland stod utanför. Rask påklädning och så pratade vi en timme och sedan hoppade jag i kajaken för fotografering. Han blev så imponerad av mitt äventyrsprojekt att han ville jag skulle ta emot 200 norska kronor. “Jag vill bidra till ett fint projekt” sa han. Efter att han åkt lagade Laila till ett helt lass med våfflor. Jag frågade lite generat om det fanns nåt att lägga ovanpå för jag förstod inte att smöret och getosten hon ställt fram hörde till våfflorna. Dock så hämtade hon en skål med jordgubbssylt och då kände jag igen mig. Testade en våffla med smör och getost men föredrar trots allt sylt. Fick höra av Laila att ytterligare en reporter var på väg. För att fördriva tiden tog jag hand om disken i köket. Denna gång var det en förtjusande ung tjej som kom från Bodø avisen. Jag berättade om mina strapatser och ser fram emot att se artiklarna. Fick låna en cykel och hörde att det inne i Steigen fanns en kyrka från 1200-talet och mataffär. Först till kyrkan som var magnifik. Därefter till mataffären. Vandrade länge omkring därinne och handlade tillslut en flaska koncentrerad saft, 4 paket tacobröd, 2 burkar nötkräm och ett paket chokladdryckspulver. När jag handlade ris och bröd förra gången kostade det 70 kr. Denna gång 120 kr. Har alltså 410 kr kvar. Väl tillbaka så visade Laila mig kylskåpet och hur köket funkade. Tog en till dusch och lagade så till en massa fiskburgare. Känner hur kroppen värker och återhämtar sig. Det liksom pulserar i hela kroppen. På kvällen kom det ett helt gäng glada norrmän och en ung svensk kille som flyttat hit för kärleken och det fina fisket. Osäker på vad som drog mest men hans flickvän var mycket vacker. Lika vacker som min fru är det nog bäst jag tillägger. De hade varit ute och plockat hjortron och tydligen är det nu och två veckor framåt som de är mogna. Så nu blir det förhoppningsvis mycket hjortron istället för snäckor och fisk. Undrar hur hjortron och ris smakar. Befinner mig nu i det havsörnstätaste området i hela Norge och har sett flera stycken idag inklusive en ovanpå bardisken.

Tankar om livet: Pilgrimsresan – I alla tider har det varit vanligt med en längre resa. Den behöver inte alls vara religiös men har ofta haft den innebörden. Det blir en resa in i sig själv full av kontemplering över livets innehåll. Man hinner reflektera över sina egna värderingar och livet i sig självt. Unna dig en resa in i dig själv där ditt medvetna hinner ifatt det kroppsliga.

Miljötips: Köp dig några linnedukar istället för wettextrasor. Dessa tvättar du sedan som vanligt i tvättmaskinen och de håller i åratal. Använd inte hushållspapper utan använd linnedukarna istället.

Position: Røssøya