Skip to main content

Landskapsbild: Höga branta fjäll och öppet hav, skyddande skärgård borta
Väder: Molnighet 8/8, 7 m/s medvind sydvästlig
Distans: 30 km
Medeldistans: 35 km
Total distans: 1785 km
Födointag frukost: Torsk och ris
Födointag lunch: Torsk och ris
Födointag middag: Köttbullar med färskpotatis, gräddsås och en öl
Hälsa/känslor: Extremt slutkörd men kommit till paradiset.

Hade dragit upp kajaken långt upp på en sandstrand men kunde inte hitta något att knyta fast kajaken i. När jag så låg tillrätta i tältet och regnet gjorde att jag inte ville gå ut igen beslutade jag att ställa alarmet på havtimmesintervaller så att jag på detta sätt kunde hålla uppsikt över kajaken. Ingen bra lösning då jag hade en sprängande huvudvärk på morgonen. När jag packat klart kajaken kände jag mig så trött och matt att jag bara ville sova. Jag har dock fått en inbjudan av Laila Aalstad, värdinna för Steigen Sjøhus som har konferens, pub, fiskebåtar och övernattning i fina sjöbodar. När jag så äntligen kommer fram bjuds det på hederlig svensk husmanskost i form av köttbullar, gräddsås och färskpotatis. En stor öl att skölja ned det hela med. Tyvärr är hela anläggningen bokad av fisketokiga turister som nu är i färd med att basta och dricka öl. Men jag kommer ändå till paradiset. Det består av ett varmt, torrt linneförråd med el, tvättmaskin och rinnande vatten. Dessutom har jag duschat och skrubbat mig helt ren och bytt till nya kläder. De stinkande kläder jag hade på mig ligger nu tvättade och nyvikta. Kajaken ligger säkert förtöjd vid en flytbrygga. Laila har varskott all personal om att de ska lämna linneförrådet ifred imorgon. Det är så otroligt varmt, torrt och skönt härinne. Kommer sova som en kung.

Tankar om livet: Tacksamhet mot allt bra i livet. Fundera på och skriv ner det man är tacksam för. Det är allt för lätt att ta saker och ting för givna utan att känna tacksamhet för allt av värde som kommit i ens väg. Funderar man över det, och speciellt om man skriver ner det, är det lättare att vara tacksam. Jag är innerligt tacksam för min stöttande fru. Utan henne skulle detta inte vara möjligt. Att barnen hemma reder sig och tar ett ökat ansvar och hjälper till lite extra. Jag är även tacksam till äventyrsutbildningen Peak IT Adventure Academy och lärarna Fredrik Sträng, Fredrik Erixon och Måns Kämpe som hjälpt mig realisera äventyret. Vidare känner jag stor tacksamhet till mina största sponsorer Kajaktiv, Outnorth, Primus och Brunton och alla andra sponsorer. Jag är dessutom väldigt tacksam till min personliga tränare Nikola Tramontana på Form i Knivsta som hjälpte mig gå upp 10 kg i vikt och som fixade mina skadade axlar inför starten. Slutligen är jag väldigt tacksam för det linneförråd jag nu ligger i.

Miljötips: Våren bjuder på många läckerheter i naturen. Det är då det spirar av nytt liv och många av de knoppar och löv som kommer går att äta. Lär dig därför de enklaste ätbara växterna som finns i naturen. Jag rekommenderar brännässlor, björklöv och björksav samt maskrosblad och granskott som vårens höjdpunkter och som det finns ett otroligt överskott på.

Position: Røssøya