Skip to main content

Landskapsbild: Snöklädda fjäll och höga branta öar med ett gytter av småöar runtomkring
Väder: Molnighet 8/8, 10 m/s medvind sydvästlig
Distans: 54 km
Medeldistans: 35,2 km
Total distans: 1688 km
Födointag frukost: Kaffe, halv nudelpåse
Födointag lunch: Halv nudelpåse
Födointag middag: Bröd och choklad
Hälsa/känslor: Känner mig svag och matt, ryggen och handlederna värker

Såg halvfärdiga hjortron idag och hoppas på att de snart mognar. Lite blåbär vore också ok. Nu har myggen kommit och knotten är kvar. Föredrar myggen. De ser man när de kommer. Tror inte det finns några fler fästingar nu. Har inte sett några på flera dagar. Började dagen med att paddla till ett färjeläger. Mötte en tjej och frågade henne om vatten. Snällt nog erbjöd hon sig att fylla på dem åt mig så jag skulle slippa stiga ur kajaken. Hon undrade om jag verkligen skulle bege mig ut i denna vind och jag berättade att jag kom ända från Sverige och att det inte var någon fara. Det är väldigt lite båtar. Idag har jag stött på ungefär fem fritidsbåtar, tre färjor, och två tankfartyg. Min svenska flagga svaldes tyvärr av havet bara någon dag efter Måns hemförd. En översköljning tog den och då jag hade satt den bakom ryggen såg jag det inte. Men vinkar gör jag till alla jag passerar. Det är mycket tyska, nederländska och franska båtar om man bortser från de norska. Någon svensk flagga har jag också sett. När jag stävade in mot ön jag nu ligger på fick jag syn på en räv som letade mat bland tången. Det är tydligen fler än jag som passar på när det är ebb. Om det är ebb när jag går iland drar jag inte upp kajaken eftersom jag anser det för tungt och ansträngande. Istället fäster jag en fallskärmsllna i fram som jag knyter fast iland. Sedan fäster jag en likadan i bak som jag knyter fast i en tångruska. När floden kommer stiger kajaken men ligger i övrigt still. Ställer alarmet ungefär en timme innan flod för att kasta ett öga ut och se att allt ser ok ut. Blev lite turbulent vatten så som det brukar vid uddar men det gick finfint. Venturi-effekten spelar stor roll här i Norge och jag börjar nu veta hur vinden beter sig runt berg och fjordar. Alla strömmar är nordgående vid flod och sydgående vid ebb. Det finns en fantastisk hemsida för flod och ebb som visar tidpunkter och vattenstånd för din nuvarande position.www.sehavniva.no

Tankar om livet: Förväntningar, förutfattade meningar, fördomar leder ofta till besvikelse. Gå istället in i situationer och möten med andra människor förutsättningslöst. Hur ofta hör man inte människor som beklagar sig och uttrycker sitt missnöje för att saker och ting inte levde upp till deras förväntningar. Om man istället går in förutsättningslöst blir man bara positivt överraskad över de bra och goda tingen som uppenbarar sig.

Miljötips: Läste i dagarna att siken i Vättern hade dubbelt så höga miljögiftshalter mot vad som är tillåtet i EU. Men eftersom Sverige har ett tillstånd att saluföra fisken till sin egen befolkning bara de inte exporterar den så drogs inte fisken in från matvarubutikerna. Avstå därför även sik från Vättern. Själv avstår jag nog från all sik fångad i Sverige eftersom jag tror att det gäller långt fler än bara Vätternsiken.

Position: Veøya