Skip to main content

Landskapsbild: Höga utskjutande stora fjäll och stora öar samt ett gytter med småöar
Väder: Molnighet 8/8, 13 m/s medvind sydvästlig
Distans: 54 km
Medeldistans: 34,5 km
Total distans: 1554 km
Födointag frukost: Sej och pasta med smör
Födointag lunch: Sej och pasta med smör
Födointag middag: Nygräddade mini baguetter med olika pålägg. Kaffe, mjölk och 1 glas rött
Hälsa/känslor: Extremt trött, nyduschad och lycklig

Valet av tältplats igår var mycket dålig. Hade räknat med sydliga vindar, men det var sydväst och stora vågor letade sig in i viken. Dessa resulterade i att kajaken slet sig och jag var tvungen att springa ut i ösregn och rädda den från att stångas mot stenarna. Fick packa ur all utrustning och sedan lyfta upp kajaken. Sedan var jag tvungen att flytta tältplatsen eftersom vågorna annars strax nått upp. Grymt jobbig och blöt natt. Var trött redan när jag startade paddlingen och hårt vind och regn har inte underlättat. Eftersom jag hade mycket fuktiga kläder på mig från gårdagens plurrning har jag även frusit större delen av dagen. Har flera gånger varit tvungen att stiga iland och koka varmt vatten att dricka. Visste att det skulle vända till hård motvind så jag ville kämpa på in i det sista. Såg en skyddande stenpir med flytbrygga och tänkte att det skulle vara enormt skönt att slippa dra upp kajaken. Tidvatten skillnaden är nu högre än två meter. Förtöjer kajaken och går och frågar tillhörande hus om det är ok att jag ligger där. Hinner inte mer än att presentera mig så frågar de om jag inte vill sova inomhus istället. Jag tror de såg på mig hur trött jag var. Efter tre koppar kaffe, ett dignande smörgåsbord och en varm dusch känner jag mig mänsklig igen. Över ett glas vin sitter vi sedan uppe till småtimmarna och filosoferar. Ett otroligt varmhjärtat nypensionerat par Håkon och Målfrid och deras son Truls som är på besök lyfter min dag från botten till toppen. De bor högst upp på en kulle och utsikten är magnifik.

Tankar om livet: Att vara ateist är en nackdel eftersom troende människor har en outtömlig energikälla i form av sin tro. Det spelar ingen roll vilken religion man har eller om man har sin egen övertygelse. Skaffa dig eller fundera över vad din tro är. Med sin tro kan man sedan hämta styrka och vända sig till när man behöver någon att prata med eller be om hjälp. Min tro är att allt levande innehåller en energiform okänd för vetenskapen. När vi dör återvänder vi till energikällan och när djur, växter och organismer föds så tas energi från samma källa. Jag tror att solen och andra stjärnor innehåller samma energi och att denna energi rör sig obehindrat genom universum via ljuset. Alltså söker jag mig till en plats (naturen) som innehåller mycket livsenergi när jag behöver hämta styrka. Gudarna har inte skapat människan, utan det är människan som skapar gudarna. Religion kan både vara gott eller ont. Allt beror på utövaren.

Miljötips: Använder du fästinghalsband till dina husdjur så får de absolut inte bada med det på sig eftersom de innehåller gifter för vattenlevande livsformer.

Position: Løkta